vineri, 3 iunie 2011

Un document esential , "Diploma Cavalerilor Ioaniti" - iunie 1247

"În numele Sfintei Treimi, una şi nedespărţită, Amin. Bela, din mila lui Dumnezeu regele Ungariei, Dalmaţiei, Croaţiei, Ramei, Serbiei, Galiţiei, Lodomeriei şi Cumaniei de-a pururi."
      Astfel incepe un document ce dateaza din "anul de la Întruparea Domnului o mie două sute patruzeci şi şapte, în a patra zi înainte de nonele lui Iunie, în anul domniei noastre al doisprezecelea." dupa cum precizeaza acelasi rege Bela al IV-lea.
       Chiar daca niciodata,Cavalerii Ioaniti,beneficiarii generoasei invitatii regale nu s-au stabilit in spatiul nostru documentul are o mare valoare El ne permite sa privim ,ce-i drept printr-o ferastruica ,o lume care altfel ar ramane doar in taramul legendei. 
       Gratie lui insa peisajul nu prinde doar contururi ci chiar se insufleteste  ......Apar fanete si pasuni pentru vite si oi ,pescarii la Dunare si iazuri la Celei, ocne din care sarea pleca spre Bulgaria Grecia sau Cumania ....Cele mai interesante si importante sunt referirile la cei ce locuiau acele pamanturi , la romani. In Tara Severinului ,pana la Olt,sunt localizate cnezatele lui Ioan si Farcas precun si cel al lui Seneslau care este numit si voievod asadar ,probabit, conducatorul intregii regiuni.Se mai evoca si tara Litua sau cea a Hategului de asemenea spatii romanesti. 
     Vom analiza acest document si mai mult decat atat vom completa imaginile si informatiile cu altele apartinand aceleasi epoci pe care o cunoaste,ca nimeni altul, invitatul emisiunii domnul academician Ion Aurel Pop,profesor la Universitatea "Babeas Bolyai " din Cluj-Napoca . Vom afla ,de pilda ca romanii si ungurii convietuiau in pace ,participau unii la sarbatorile celorlalti ,se ajutau in munca de zi cu zi. Exista asadar si o istorie a aproperii care isi asteapta  nu atat descoperitorii cat mai ales deschiderea de a fi primita.
     In final voi mai semala doar cea mai recenta lucrare a domniei sale "Din mainile valahilor schismatici.Romanii si puterea in Regatul Ungariei medievale.Secolele XIII-XIV"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu