vineri, 17 iunie 2011

Personalitati ale veacului al XIX -lea.Portrete neconventionale.

                Ne-am obisnuit sa-i privim pe oamenii politici ai secolului al XIX-lea ca pe niste efigii ,portrete care in bidimensionalitatea lor nu ne ofera decat profunzimea unui patriotism de netagaduit. Desigur ,din acest unghi ,impresia este corecta si  nu asupra ei ne vom concentra in emisiunea de astazi.
                Credem insa ca imaginea unor Kogalniceanu,Alecsandri,Ion Ghica ,Cuza , Ion Bratianu ,CA Rosetti ori Maiorescu nu ar avea decat de castigat daca i-am infatisa ca oameni . Asta pentru ca ei au fost oamani adevarati si a-i infatisa astfel cred ca este in beneficiul lor, al nostru si in plus ne ajuta sa intelegem si epoca in care au trait.
                 Am incercat ,pentru a oferi un exemplu , un portret care sper sa va placa :
                 Cu multi ani in urma ,un om in varsta de 74 de ani lua calea Apusului pentru a-si cauta sanatatea.Va fi trecut si prin Viena insa nu s-a oprit.Si-a continuat cu grabire drumul spre Paris.Din pacate stiinta medicilor din Orasul Lumina nu a putut face minuni....a murit pe masa de operatie la 20 iunie 1891.Numele lui? Mihail Kogalniceanu. " Nu am nevoie sa va fac biografia mea " rostea el ,fara falsa modestie itr-una dintre sedintele Parlamentului ,dupa o indelungata cariera publica. Iar la interpelarea impertinenta a unui deputat :" Nu o stim !"replica sec ...."Cu atat mai rau pentru dumneavoastra !"
                    De aceea nu vom insista nici noi asupra omului politic Mihail Kogalniceanu ( in multe randuri ministru,de interne ,de externe, prim ministru,parlamentar ,diplomat). Nu vom insista nici asupra omului de cultura ,istoric,scriitor,gazetar,membru ,din 1869,al Societatii Academice si chiar presedinte al Sectiei de Istorie...
                    Mihail Kogalniceanu a fost mai mult decat ne lasa sa aflam cartea de istorie ,mai mult decat o mare personalitate . Fiul agai Ilie si al Caterinei,descendenta unei familii genovezestabilita la Cetatea Alba ,a fost un om, on om adevarat.
                    A invatat in franta ,la Luneville si apoi la Berlin ,nu doar matematica, latineste , frantuzeste ,nemteste ,elineste ci si armele ori zugravia.
                     Nu a pictat insa a devenit unul dintre cei mai importanti colectionari ai timpului sau.I-a placut sa manance bine insa  sa si gateasca... In timpul studentiei cerea de acasa retete de dulceturi dar si ...o punga cu seminte de pepene rosu argumentand " aici nu se stie macar ce-i harbuzul !". La intoarcere a publicat " 200 de retete cercate de bucate " ,intre ele :supa pisata sau friganele umplute cu migdale ....
                     A fost avocat de succes ,proprietar al unei fabrici de postav , antreprenor al postelor de peste Milcov si enumerarea ar pute continua.
                      Conu Mihalache ,o personalitate fara de care istoria Romaniei ar fi mai saraca .Un om care si-a calauzit viata dupa principiul ce poate fi chiar si astazi valabil:  MERITUL ESTE ADEVARATA DISTINCTIE
                 Vom avea privilegiul de a schita astfel de portrete neconventionale beneficiind de vasta cultura dar si de de impresionsntele cunostinte de genealogie ale invitatei noastre doamna prof. univ.dr.Georgeta Filitti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu