marți, 14 iunie 2011

De la Trianon la Belvedere. Diplomatia romaneasca in apararea frontierei nationale

   La 4 iunie 1920 ,prin Tratatul semnat la Trianon de către 16 state aliate ,invingatoare in Primul Razboi mondial , pe de o parte și de Ungaria, de altă parte, era recunoscuta granita etnica de vest a Romaniei .Astfel impreuna cu Basarabia si Bucovina ,Romania veche devenea o Romania asa cum o dorisera dintotdeauna locuitorii acestor spatii si indraznesc sa spun , nu atat mare cat INTREAGA !


Palatul Trianon

              Se implineau astfel ,in ceea ce ne priveste , cuvintele rostite la deschiderea Conferintei de Pace de Presedintele SUA , Woodrow Wilson " suntem aici pentru a asigura pacea lumii.Opera noastra trebuie sa multumeasca nu guvernele ci popoarele" .
              Au urmat ani dificili in care romanii s-au straduit sa pastreze prin continue eforturi diplomatice intangibilitatea fontierelor tarii . Despre ele am vorbit in emisiunea a carei invitat a fost doamna profesor Viorica Moisuc o specialista recunoscuta in istoria relatiilor internationale, autoare a numeroase carti de referinta si nu in ultimul rand o promotoare a unui patriotism ce sper sa nu devina niciodata desuet.... Am evocat personalitati ale diplomatiei dar si rezultate ale activitatii lor: Mica Intelegere, Intelegerea Balcanica ,tratatele cu Polonia sau cu Franta. Am analizat de asemenea si contextul european urmarind intinderea treptata a umbrei totalitarismelor asupra continentului .
               Anul 1940 a fost poate cel mai intunecat an al istoriei noastre . Putea Romania sa evite acest deznodamant pecetluit in salile unui alt palat , de aceasta data vienez ?  

Palatul Belvedere

      Este desigur o intrebare retorica . Emisiunea si-a propus sa infatiseze fapte,sa le analizeze si sa ofere tuturor celor interesati date pentru a dori sa afle mai mult sau elemente necesare pentru a ajunge la concluzii proprii .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu