vineri, 24 iunie 2011

Azi noapte la Prut .......22 iunie 1941

         "Daca ramanem cu urechile cotropite de larma cotidianului ,cum vrem sa mai auzim pasii istoriei?" se intreba Pamfil Seicaru intr-un editorial publicat in ziarul Curentul din 17 aprilie 1941 .
          Intr-adevar ,cu 70 de ani in urma  ,Romania parea surda la pasii Istoriei . Presa lunii iunie de pilda ,reflecta doar problemele curente ale vietii ,evenimente mondene ,staruia asupra stirilor senzationale ( crime ,jafuri ,talharii) sau zugravea ,desigur in roz ,activitatea guvernului si figura Conducatorului ,generalul Antonescu .
           Nimic alarmant nu ptrundea in paginile ziarelor , e drept pazite de cenzura .Razboiul parea a fi ceva indepartat iar discutiile despre o posibila implicare a Romaniei erau taxate ,de ziarul Timpul de pilda drept "zvonuri", rod al imaginatiei unor "strategi de cafenea".
           Tonul s-a schimbat insa radical odata cu difuzarea cunoscutei proclamatii a generalului Antonescu.
                                       Universul : Un razboi sfant incepe
                                       Timpul      : A sosit ceasul luptei
                                       Curentul   : Cartea neamului s-a deschis.Visul rau s-a sfarsit
            Ziarul Timpul descrie "entuzizsmul general al populatiei " sau momentul emotionant desfasurat la amiaza in Piata Regala devenita o mare de capete " In clipa in care Postul de Radio transmite Te Deum-ul de anul trecut ,imprimat pe placei si sunetele clopotelor de la Chisinau ,toata lumea ingenuncheaza " .
           Si totusi multi romani nu puteau privi fara ingrijorare viitorul. Ei nu puneu la indoiala legitimitatea razboiului din Est ci alianta de astazi cu cei care patronasera ieri  Dictatul de la Viena ....
           Desi cantau " Marsul Basarabiei " ei nu puteu uita ca " mosia pierduta asta vara " cuprindea si o insemnata parte a Transilvaniei.
            Au trecut 70 de ani ...putini isi mai amintesc de Odesa ,de Cotul Donului , de Stalingrad ,de stepa Calmuca ,de mii de sute de mii de eroi care nu merita uitarea .....
             Vom incerca astazi sa evocam acele zile dar vom starui mai cu seama asupra situatiei  romanilor basarabeni asupra carora se experimenta de un an ......comunismul.
             Mai cu seama astazi cad surprindem ades atitudini condescendente sau chiar de condamnabila  si nejustificata desconsiderare atunci cand se vorbeste despre fratii de peste Prut este nevoie credem sa le cunoastem, sa ne cunoastem trecutul . Patimile lor de ieri pot fi sporite de ignoranta noastra trufasa de astazi.
             Emisiunea pe care va invitam sa o ascultati il are ca invitat pe domnul dr. Vitalie Varatec un excelent cunoscator al istoriei acelei perioade.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu