marți, 1 martie 2011

Congresul XX al PCUS. " Jos masca" tovarase .....Stalin !!!

        Intr-o celebra lucrare "Trecutul unei iluzii- Eseu despre ideea comunista in secolul XX", Francois Furet scria cu referire la fiii spirituali ai lui Stalin ca  "logica destalinizarii, asociata cu cea asuccesiunii ii va impinge inainte " adaugand ca totusi ei "erau incapabili sa-si inchipuie un univers politic diferit de al sau".
        In aceasta logica se plaseaza fostii colaboratori ai lui Stalin care in februarie 1956, la Congresul XX al PCUS ,se tranforma in "martori ai acuzarii,impotriva cauzei pe care au slujit-o..... Cum sa-i crezi?" se intreaba acelasi Francois Furet. Vom vorbi despre acest moment esntial al istoriei comunismului de la care se impinesc 55 de ani cu domnul dr.in istorie Cosmin Popa ,cercetator la Institutul de Istorie " Nicolae Iorga" al Academiei Romane un tanar si apreciat specialist in istoria URSS dar si a Rusiei postcomuniste. Domia sa a studiat la Moscova avand acces la o documentatie de prima mana.
           Sa prefatam aceasta discutie printr-o intoarcere la realitatile acelor vremuri. nu trecusera nici trei ani de cand "geniul popoarelor" parea ca si-a gasit linistea alaturi de Lenin...
                       

                                  
         Apropiatul sau colaborator dar si cel mai bine plasat dintre succesori,Lavrenti Beria ,fusese executat dar actualii stapani ai Kremlinului doreau cu orice pret sa-si garanteze pe deo parte supravietuirea fizica si ,desigur pe aceea politica.Pretul avea sa fie chiar imaginea lui Stalin .Nikita Sergheevici Hrusciv in de acum celebrul raport secret si nu numai aveau sa -smulga o masca la montarea careia contribuisera din plin.



                                      
                                                                 Stalin si Hrusciov
                      Demolarea statuii lui Stalin a fost temeinic realizata si completa.Oamenii sovietici care plansesera la despartirea de "marile conducator " celor care il urau ,indiferentilor ,sau celor care,in Occident, cazusera in mrejele propagandei li se infatisa un alt personaj,complet ...demachiat.
             Iata un portret pe care il face Hrusciov celui care se transformase "într-un supraom cu puteri supranaturale, asemenea celor ale unui zeu. Un astfel de om, chipurile, stie totul, vede totul, gândeste pentru toată lumea, poate face orice, si nu poate gresi."
                                     

                 Era in realitate un despot "are a practicat violente  brutale  nu doar împotriva a tot ce i se opunea lui, dar si împotriva a tot ceea ce i se părea caracterului său capricios si despotic că este împotriva conceptelor lui."
             Salin a initiat,spune Hrusciov ," conceptul de «dușman al poporului». Acest termen automat făcea inutil să se demonstreze greselile ideologice ale unuia sau mai multor oameni angajati într-o controversă. Făcea posibilă recurgerea la cele mai crude represiuni" viola "toate normele de legalitate revolutionară, împotriva oricui nu era în vreun fel de acord cu Stalin, împotriva celor care doar erau bănuiti de intentii ostile… În ansamblu, singura dovadă de vinovătie folosită, împotriva tuturor normelor stiintei legale din prezent, era «mărturisirea» acuzatului însusi." care "se obtineau prin presiuni fizice împotriva acuzatului."

                                    
            Crime care ,adaugam noi,ar fi fost scuzabile daca ar fi urmat linia lui Vladimir Ilici care
" a cerut tratarea fără crutare a dusmanilor Revoluției si ai clasei muncitoare si, când a fost nevoie, a recurs fără milă la asemenea metode… Dar Lenin folosea aceste metode doar împotriva adevăratilor dusmani de clasă [si] doar în cazurile cele mai necesare, când clasele exploatatoare încă mai existau si se opuneau viguros Revolutiei… Stalin, pe de altă parte, a folosit metode extreme si represiuni în masă într-o vreme în care Revolutia era deja victorioasă, când statul sovietic se întărise, …când Partidul nostru era consolidat politic si se întărise atât numeric, cât si ideologic........ S-a permis practica vicioasă de a ordona NKVD să pregătească liste de persoane… ale căror sentinte erau pregătite dinainte…
                      Nici din aura sa de conducator de osti nu mai ramane mare lucru :"În aceeasi idee, să luăm de exemplu filmele noastre istorice si militare si unele creatii literare. Ni se face rău când le vedem. Adevăratul lor objectiv este propagarea temei laudei lui Stalin ca geniu militar. Să ne amintim de filmul Căderea Berlinului. Aici joacă doar Stalin. El dă ordinele într-o sală cu multe scaune goale. Doar un om se apropie de el să-i raporteze ceva -- este Poskrebîșev, scutierul său loial. [râsete] si unde este comanda militară? Unde este Biroul Politic? Unde este Guvernul? Ce fac toti, cu ce se ocupă? Nu este nimic despre ei în film. Stalin actionează pentru toată lumea, nu dă socoteală nimănui. Nu cere sfatul nimănui. Totul este prezentat poporului în lumină falsă. De ce? Pentru a-l încununa pe Stalin cu glorie-- contrar faptelor si contrar adevărului istoric."
              Profilul criminal al lui Stalin este apoi completat de deciile prin care hotara"deportările în masă ale unor întregi popoare din locurile lor de origine, împreună cu toti comunistii si membrii Komsomol fără exceptie… Astfel, la sfârsitul lui 1943, când deja avusese loc o schimbare a situatiei de pe front în favoarea Uniunii Sovietice, s-a luat si s-a executat o decizie de deportare a tuturor karahailor de pe pământurile pe care ei trăiau. În aceeasi perioadă, la sfârsitul lui decembrie 1943, aceeasi soartă le-a fost rezervată kalmîcilor din Republica Autonomă Kalmîkă. În martie 1944, toti cecenii si ingușii au fost deportati iar Republica Autonomă Ceceno-Ingușă a fost lichidată… Ucrainenii au evitat aceeasi soartă doar pentru că erau prea multi si nu exista un loc în care să fie deportati. Altfel, [Stalin] i-ar fi deportat si pe ei." [râsete]
               Desigur Hrusciov nu vorbeste si despre alte crime nu mai putin atroce:foametea provocata in Ucraina ,deportarea romanilor basarabeni,construirea unei lumi paralele "Arhipelagul Gulag"
               "Invatatorul popoarelor " este deposedat si de faima de conducator infailibil al miscarii comuniste internationale " Odată, când am venit de la Kiev la Moscova, am fost invitat să-l vizitez pe Stalin, care, arătându-mi o copie a unei scrisori recent trimisă lui Tito, m-a întrebat: «Ai citit asta?» Neasteptându-mi răspunsul, a continuat: «Am să dau din degetul mic -- si n-o să mai fie Tito. O să cadă.» Am plătit scump pentru acest «dat din degetul mic». Această afirmatie reflectă mania lui Stalin pentru grandoare, dar exact asa actiona el. "  "A pierdut complet constiinta realitătii. si-a demonstrat suspiciunea si aroganta nu doar în relatiile cu indivizii din cadrul URSS, ci si în relatiile cu alte partide sau popoare."

                       
                                                                 Cei trei "mari"

            Asadar o demolare completa si definitiva. Mostenitorii lui Stalin pastrau mostenirea dar il renegau pe ctitorul Imperiului comunist postbelic .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu