joi, 17 februarie 2011

Arabii si relatiile romano-arabe

         Emisiunea pe care va invitam sa o urmariti ne permite o calatorie in istoria relatiilor romano- arabe. Va fi cu siguranta o calatorie interesanta penru ca avem sansa de a beneficia de cunostintele remarcabile ale unui ghid cu totul special,dl.ambasador Aurel Turbaceanu. Domnia sa ,un excelent cunoscator al limbii arabe pe care a studiat-o la Bagdad,si-a desfasurat o indelungata activitate diplomatica in  state arabe sau in legatura cu problematica acestor spatii ca inalt functionar al MAE.
         Din aceasta experienta as spune unica s-a nascut si lucrarea al carei continut va sta la baza discutiei noastre. Este o carte greu de caracterizat... voi indrazni totusi sa spun ca este a adevarata enciclopedie completata si umanizata cu amintiri ...
         In completarea acestei  succinte prezentari o adaug pe aceea oferita de site-ul MAE, gazda lansarii acestui interesant volum :
   
             În cadrul programului Cartea lunii la MAE, a avut loc pe 25 ianuarie, lansarea cărţii „Arabii şi relaţiile româno-arabe” a ambasadorului Aurel Turbăceanu.
             În prezentarea lucrării, au vorbit ambasadorul Republicii Libaneze Mohammed EL- DIB, foştii ambasadori Nicolae Ecobescu şi Constantin Vlad, directorul Fundaţiei Europene Nicolae Titulescu, George Potra, prof univ.dr. Nadia Anghelescu care au descris perspectiva pe care autorul, în calitatea sa de diplomat, o aduce asupra istoriei relaţiilor cu lumea arabă în a doua jumătate a secolului XX.
            La eveniment au fost prezenţi într-un număr impresionat reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, membri ai Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră, tineri diplomaţi şi reprezentanţi ai presei.
            „Cartea lunii la MAE este un program prin care dorim să prezentăm lucrări de istorie a relaţiilor internaţionale care să genereze un schimb de idei între generaţiile de diplomaţi şi cei interesaţi de teme de politică externă”, a declarat Doris Mircea, director general de Comunicare.
Cartea lansată astăzi reprezintă o incursiune în istoria relaţiilor româno-arabe din ultimii 40 de ani, văzută din perspectiva diplomatică. Lucrarea prezintă pe scurt cultura şi însemnătatea imperiului arabo-islamic în istoria universală şi se opreşte asupra cronologiei relaţiilor diplomatice ale României cu statele membre ale Ligii Arabe. Primul ambasador al României în statul Qatar şi în Regatul Arabiei Saudite, Aurel Turbăceanu descrie politica externă a României din deceniile ‘60-‘80, subsumată contextului internaţional din acea perioadă.

Informaţii suplimentare
            Ambasadorul Aurel Turbăceanu este diplomat de carieră. A publicat o serie de lucrări despre lumea arabă, printre care: Întâlnire cu trecutul - din amintirile unui ambasador în Golful Arab, studii în volumele Pagini din Diplomaţia României (vol. I şi II), a fost coautor la traducerea din limba arabă a piesei de teatru Ceasul Dăruirii a scriitorului egiptean Es-Said Farag.
Galerie foto
Lansarea volumului „Arabii şi relaţiile româno-arabe”, autor amb. Aurel Turbăceanu

Data: 2011-01-25
Locaţia: Bucureşti, sala Gafencu
Autor: MAE

Locaţia: Bucureşti, sala Gafencu
Autor: MAE

Locaţia: Bucureşti, sala Gafencu
Autor: MAE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu