joi, 3 februarie 2011

O istorie a muzicii romanesti in vremea comunismului (1) 1945 - 1955

           
                Am depasit bariera psihologica a celor 20 de ani  scursi de la caderea regimurilor comuniste din Europa.Caderea a facut zgomot iar ecourile nu s-au stins cu totul desi multi isi vor fi dorit sa-l expedieze cat mai repede in linistea istoriei intreupta doar de fosnetul unor documente benigne si de "pasionante " polemici de salon.Nu este si nici nu poate fi insa asa...
                Pentru ca fantoma comunismului sa nu mai bantuie, chiar si atractiv cosmetizata,batranul nostru continent ar trebui credem sa o facem vizibila,vizibila cu tot ce are ea mai reprezentativ,pentru cat mai multi dintre noi.          
                Ar fi prea simplu sa o expediem in uitare adaugandu-i cateva etichete mai mult sau mai putin inspirate,mai mult sau mai putin sugestive si sa ne multumim cu atat... Niciodata ele, etichetele,nu se vor putea substitui memoriei.Iata un exemplu "noapte totalitara". Ce sa intelegem ? Ca vreo jumatate desecol mase mari de oameni au bajbait in cautarea luminii?
                Realitatile au fost mult mai nuantate... Multi au au socotit caderea nptii ca pe o fatalitate si sau supus destinului, altii s-au obisnuit repede sa vada in intuneric(adica s-au adaptat) si au tras foloase insa nu putini au fost in tot acest timp purtatorii unei luminite care i-a calauzit si ferit de rau.Asadar nu toti am trecut prin comunism  la fel ...Marturia celor care au strabatut tunelul cu demnitate este extrem de importanta pentru noi. Ea contureaza o epoca, ne ajuta sa o intelegem cat mai corect posibil ,sa ne intelegem uneori chiar pe noi si ,la randul nostru sa fim intelesi de cei prezenti si viitor...O astfel de personalitate este  invitatul nostru dl. profesor universitar dr. VIOREL COSMA. Domnia sa  ne va fi ghid pe parcursul a trei editii ale emisiunii Pagini de Istorie in care ne propunem sa stabatem  drumul parcurs de muzica romaneasca din 1945 pana in 1989. Maestul Viorel Cosma a fos deopotriva martor,personaj si istoric, argumete puternice pentru a-i asculta amintirile ,punctele de vedere si judecatile de valoare.
                   In prima emisiune vom vorbi nu doar despre muzica ci si despre inceputurile studiilor muzicale ale distinsului nostu invitat. Ele s-au produs la Timisoara cand, pentru a putea frecventa cursurile Conservatorului, copilul Viorel Cosma a primit ...dispensa regala!
                  Vom asculta apoi si o adevarata "Uvertura militara" , adica amintiri de pe frontul de vest. Sarsitul razboiului l-a gasit pe viiturul mare muzicolog in muntii Tatra in calitate de ofiter al unui glorios regiment de cavalerie.
                  Desigur insa cea mai mare parte a emisiunii o vom consacra MUZICII.  Iata doar cateva dintre evenimentele acelor ani de ofensiva a ideologiei comuniste. Ne vom opri astfel la anul 1959 cand Societatea Compzitorilor este transformata,dupa model sovietic, in Uniune , apoi despre modul in care,in septembrie 1951, afost organizata "Saptamana muzicii romanesti" ,vom evoca personaje, personalitati,valori si non valori .......Nu vom divulga insa in aceasta prezentare intregul continut.... Va uram auditie placuta !!!
                 

Bucureşti Maestrul Viorel Cosma readuce la viaţă Bucureştiul lăutarilor de altădată

             Maestrul Viorel Cosma (fotografie preluata din Adevarul.ro)

Este doctor în muzicologie al Universităţii de Muzică din Bucureşti. Este distins cu Premiul Academiei Române (1974), de 12 ori a primit Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Peste hotare a obţinut Ordinul Meritul Cultural al Poloniei (1972), La Budapesta i s-a decernat Medalia comemorativă Bartók Béla (1972) şi Premiul Internaţional al criticii muzicale ARTISJUS (1974) iar la Cambridge a fost declarat International Man of the Year (1992). În anul 2003, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, i s-a acordat Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, şi, în acelaşi an 2003 a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Chişinău. În anul 2005 a devenit academician la Accademia Tiberina di Roma. În 2008, la vârsta de 85 de ani, a primit Premiul naţional pentru Opera omnia oferit de Ministerul Culturii şi Cultelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu