luni, 31 ianuarie 2011

Spioni au fost.Spioni sunt inca?

              O afirmatie si o intrebare....Din pacate in emisiunea pe care o propunem astazi nu vom raspunde decat cu un sec "da" la intrebare. Nu din frica,nu din grija de a proteja cine stie ce taine,interese sau persoane ci,pur si simplu fiindca este foarte greu sa intri "live " in posesia unor astfel de informatii iar daca ,prin absurd,reusesti este si mai dificil sa le sustii pubic producand si probe.Asadar DA mai sunt spioni !
                Cat despre istorie , despre cei care au spionat ,ei bine nu stim de cele mai multe ori cum vor fi actionat cu adevarat , cu ce rezultate si  adesea, in serviciul cui ,dar,este cert, foarte multi dintre ei au ajuns eroi. S-au desecretizat arhive, au aparut memorii,vietile lor au fost romantate,analizate,cosmetizate,faptele au suferit  hipetrofieri.Daca am da crezare diversilor autori sau analisti ,istoria lumii s-ar putea  rezuma la ...spionaj si spioni,faptele si oamenii necuprinsi in aceasta sfera avand un rol cu totul secundar. Se cuvine asadar sa pastram obiectva judecata si dreapta cumpana. Vom incerca in emisiunea de azi
                "Nu cred că ar putea fi multe teme capabile să trezească un interes atât de mare în rândul iubitorilor de carte (folosesc această sintagmă fiindcă re¬ali¬tăţile de azi mă obligă să fac o distincţie între această categorie şi iubitorii de Internet!) decât cea aleasă de d-l dr. Alexandru Popescu pentru cercetarea sa. ...
                Cartea d-lui Alexandru Popescu se constituie într-o „istorie universală” a acestei categorii de profesionişti ai spionajului şi ai diplomaţiei, deopotrivă."
                Cuvintele  domnului prof. univ. dr. Ion Calafeteanu sunt credem o buna introducere a emisiunii pe care va invitam sa o ascultati astazi 14 ianuarie 2011. Invitat este ,fireste, autorul cartii mentionate,dl. dr. Alexadru Popescu cel care ne vafi un ghid competent si impartial in calatoria pe care 45'o vom face ,fara pericole ,in aceastea lume de poveste dar nu imaginara...Iata si o scurta prezentare a autorului desprinsa de pe coperta uneia dintre lucrarile sale :

Frumoasele agente. Femeile si spionajul - O istorie universala
                   Dr. ALEXANDRU POPESCU, istoric, etnolog şi diplomat, este autorul a 20 de volume apărute în ţară şi peste hotare, în domeniile culturii populare, istoriei României şi universale, relaţiilor culturale, diplomatice şi istoriei universale a spionajului: Viena secretă;  Academia secretelor. Intelectualii şi spionajul;  Agenţii mărturisiţi. Diplomaţii şi spionajul; Dicţionar universal al spionilor.


                                    Mata Hari

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu