marți, 8 martie 2011

Contributia istoriei culturale si intelectual filozofice in intelegerea perioadei interbelice.

           
 
 
 
           Il mai putem intalni astazi pe Constantin Noica ? Intrebarea pare si este pana la un punct retorica! Avem la dispozitie, din fericire, toate cartile lui. Pentru a-l intelege putem apela la numeroase lucrari de exegeza si/sau analiza care i-au fost dedicate ... ...Si atunci ? Ei bine, tocmai aici apar nuantarile si clarificarile pe care le propune autorul recentei aparitii editoriale pe care o vom prezenta in emisiunea de astazi, dl.conf.univ.dr. Constantin Aslam .                                                                                                                                                                   
   
    


            Domnia sa pleaca de la constatarea ca "astazi avem un Noica multiplu ...rand pe rand ,ontolog, istoric al filosofiei europene si romanesti, fenomenolog, filosof al culturii, logician, mentor filosofic, indrumator cultural etc fara sa stim ce este Noica insusi. "Tocmai aceasta abordare neunitara, chiar fragmentara a personalitatii creatoare a filosofului poate genera confuzii si ni-l poate indeparta. Cu atat mai mult cu cat, ueori ,lupa maritoare a analizei nu este indreptata catre subiectul ei, ci intr-o mai mult sau mai putin discreta catre cel ce o analizeaza de cele mai multe ori in dezavantajul sau. Nmic nou am spune de la Eminescu incoace ...
             " Cum poate fi gandit Noica plecand de la el insusi ? " Raspunsul la aceasta intrebare fundamentala este chiar lucrarea pe care ne-o ofera Constantin  Aslam. O carte originala,proaspata,surprinzatoare, revelatoare....In acest prim volum,autorul a ales sa-l insoteasca pe Constantin Noica in anii tineretii pana prin 1947. Rezultatul nu este o biografie.Constantin Aslam se apropie de Noica din postura unui intelectual al epocii sale framantat de celeasi intrebari si incertitudini,confruntat cu aceleasi realitati, supus acelorasi influente......Este ajutat in acest demers de formatia sa dubla de filosof si istoric.
         Rezultatul  ? Noica ni se contureaza autentic,un adevarat lider spiritual al generatiei sale ,o constiinta a vremii  preocupat de "materialul romanesc de reflectie .....fara de care filosofia romaneasca nu-si va cunoaste niciodata izvoarele si va aparea ca o simpla reusita individuala uneori,asa cum e gandirea unui Conta,sau ca o neputinta colectiva ,asa cum hotara ,cu profetia unui duh al pustiului,Titu Maiaorescu".  
          Aceasta restituire a lui Noica este insa doar una dintre izbanzile cartii.Constantin Aslam este si un profund cunoscator al filosofiei romanesti de ieri si de astazi  - lucrarea sa "Palimpsestul identitatii romanesti" este un puternic argument. De aici o importanta dimensiune polemica a lucrarii sale care ii sporeste atractivitatea si valoarea.
           Emisiunea noastra de istorie  nu va aboda fireste intreaga problematica a cartii. Ne vom limita la a privi  perioada interbelica din perspectiva  istoriei culturale si intelectual filozofice conturata de gandirea lui Noica si avandu-l in calitatea de ghid  profesionist pe colegul si prietenul nostru ,dr. Constantin Aslam.     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu