vineri, 25 martie 2011

Comunismul Romanesc

      "Universul comunist s-a autodistrus,nu mai raman dupa el decat oameni care, fara sa fi fost invinsi , au trecut de la o lume la alta,reconvertiti la alt sistem,partizani ai economiei de piata si ai alegerilor libere sau reciclati in nationalism.Din experienta lor anterioara nu ramane insa nicio idee....Regimurile nascute in Octombrie nu lasa dupa ele decat ceea ce au negat "
                                                       Francois Furet - Trecutul unei iluzii

       Socotim ca acest citat din lucrarea marelui istoric si filosof francez poate fi un excelent punct de pornire pentru discutia pe care o vom purta astazi despre comunismul romanesc. O discutie la care sunt invitati trei tineri cercetatori extrem de competenti in analiza regimului de care Romania s-a despartit,macar formal,in decembrie 1989.Asadar invitatii emisiunii sunt domnii lect.univ.dr.Dragos Petrscu,presedintele Colegiului CNSAS, si dr. Cristian Vasile,cercetator la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Romane.Domniile lor s-au numarat printre participantii si organizatoriiprimei Conferinte Nationale "Comunismul Romanesc" ce a fost gazdiita , la sfarsitul saptamanii trecute , de Institutul "Nicolae Iorga".A fost primul eveniment parte a unui ambitos proiect pe care ,intiatorii il prezinta astfel :
               
           "Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) şi Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” au iniţiat, în luna octombrie a anului 2010, proiectul Conferinţa Naţională «Comunismul Românesc» (C.N.C.R.).
          Proiectul îşi propune instituţionalizarea unei conferinţe naţionale dedicate dezvoltării studiilor privind comunismul românesc în context european. Conferinţa – care are un caracter interdisciplinar şi se adresează tuturor celor interesaţi de analizarea comunismului românesc – se va organiza în sala de conferinţe a Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” în luna martie a fiecărui an.
           Pentru a susţine pe termen lung acest proiect este nevoie însă de un efort comun, ce presupune şi crearea unei reţele naţionale de instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale care doresc să sprijine instituţionalizarea unei conferinţe anuale dedicate comunismului românesc. Prima ediţie a C.N.C.R. se va desfăşura în perioada 17-18 martie 2011 la Bucureşti cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer – Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est şi va avea ca scop prezentarea proiectului C.N.C.R. şi crearea reţelei menţionate. La această primă ediţie a  conferinţei sunt invitate instituţii şi organizaţii neguvernamentale care dezvoltă proiecte pe cel puţin una dintre
următoarele direcţii prioritare privind avansul cunoaşterii în domeniu: (1) Acces la surse, (2) Cercetare ştiinţifică,(3) Educaţie la nivel superior şi preuniversitar şi (4) Reprezentări publice şi memorializare, şi care prezintă un raport instituţional în acest sens."
         Una dintre temele pe care le consideram extrem de importante este aceea a prezentarii comunismului in intreaga sa complexitate cu adresabilitate directa celor care nu l-au trait ,asadar celor tineri.Scoala,cartile,filmele documentare ,expozitiile (cel putin in maniera in care le aflam astazi in spatiul public )par a nu fi suficiente pentru a capta atentia si a provoca reactii si reflectii in randul acestei categorii ...... Si atunci ? Vom propune in emisiune cateva idei. Asteptam insa cu interes si punctul dumneavoastra de vedere !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu