vineri, 1 aprilie 2011

Pohod na Sibir !

       De ce oare suna infricosator acest vers al lui Puskin ? Avem desigur propriile imagini despre Siberia  ....si intre ele ,mai mult sau mai putin conturata cea a Gulagului . Un univers concentrationar in care
oamenii paseau ca intr-o alta lume abandonand, ca in pragul infernului,orice speranta !!!
       Si totusi ,din Iad , s-au mai intors unii oameni.... desigur nu in aceeasi lume si nu aceiasi oameni . S-au intors si cativa dintre ei ,au povestit !
       Povestile lor, venite de Dincolo au un dramatism egalat sau poate chiar depasit doar de chipurile celor care le istorisesc. Intre cei condamnati la plcare din lumea lor si din ei insisi,numerosi romani basarabeni... Despre ei  scrie cu sesibilitate , intelegere si iubire ,doamna dr.in istorie Elena Siupiur ,invitata emisiunii de astazi .



       Nu este doar o carte de istorie,nu este doar un roman,nu este doar un volum memorialistic ci un adevarat poem care le cuprinde pe toate !!!




Pentru a intelege mai bine trecutul autoarea a simtit nevoia sa paseasca pe acele pamanturi indepartate ... Efectul a fost cu totul extraordinar,frica ,acea teribila frica pe care o declansa cuvantul Siberia a disparut. S-a nascut o carte



Un comentariu:

  1. TVR 1 - Romanii din Bucovina de Nord deportati in Siberia:

    http://turambarr.blogspot.com/2011/02/deportarea-in-siberia.html

    70 de ani de la "Katynul românesc"
    de Mihaela Buculei, Suceava

    http://www.romania-actualitati.ro/rrapages/view/27440

    RăspundețiȘtergere