vineri, 8 aprilie 2011

Romania Regelui Carol I

            Intr-un eseu intitulat "Elogiul memoriei"si aparut in cartea "Despre lucrurile cu adevarat importante", Alexandru Paleologu se referea la conteporanii sai care nu vor sa afle sau sa-si aminteasca  "... de Romania de dinainte de 1940,de romania europeana,de Romania adevarata.
           Sunt cei - scria el - care nu mai vor sa stie nici de rege nici de liberalism,nici de marile valori ale culturii noastre .....
           O lume fara reprezentarea trecutului e o lume inbecila ,o lume fara onoare,o lume fara valoare. E o lume inexorabil sortita sa dispara .O lume amnezica nu poate fi o societate civila ,ci doar un agregat de hominieni ."
            Iata un motiv in plus pentru care ne-am gandit ca astazi sa ne intoacem in timp si sa evocam o Romanie ce isi cauta identitatea si locul intr-o Europa in curs de modernizare. Vom vorbi despre "Romania Regelui Carol I".Si asta cu atat mai mult cu cat astazi aniversam ziua de nastere ( 8/20 aprilie 1839) a primului rege al tarii , suveranul cu cea mai lunga domnie din istoria noastra .



        De ce este Carol I important ? Intrebarea este desigur retorica. Romania pe care a gasit-o in 1966 cand i-a fost oferit tronul Principatelor Unite nu mai semana absolut de loc cu cea pe care o parasea la 27 septembrie 1914 cand era condus cu respect spre Manastirea Argesului , locul sau de veci ....Romania era pur si simplu o alta tara. Vom evoca aceasta evolutie ce-a dreptul spectaculoasa intr-o emisune al carei invitat   este dl. prof.univ.dr.Ioan Bulei ,reputat specialist in istorie moderna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu