vineri, 29 aprilie 2011

Sic transit gloria mundi !!!

                           Henri Philippe Benoni Omer Petain , Maresal al Frantei, Sef al Statului in perioada 1940-1944.
        Intr-o viata indelungata (s-a nascut la 24 aprilie1856 in mica localitate Cauchy a la Tour si a murit la 23 iulie 1951 pe insulita d'Yeu )  a urcat lent toate treptele gloriei,trepte pe care apoi le-a coborat cu rapiditate . Eroul de la Verdun ..........

                                              Maresalul Petain in plina glorie - decembrie 1918


                                                                Maresalii Petain si Joffre

........ onorat si celebrat pretutindeni a avut ambitia lipsita de viziune de a "salva " Franta colaborand cu invingatorii si ocupantii ei.

Intalnirea cu Hitler la Montoire
 Nu a fost singurul cuprins de aceasta orbire fatala ....


Impreuna cu Primul sau Ministru,Pierre Laval
 .....care l-a condus la un proces umilitor si la o condamnare la moarte comutata , tinandu-se cont de varsta sa inaintata ) la  inchisoare pe viata .

                                                                           La proces
             Desi nu s-a declarat un admirator al epocii napoleoniene , destinul l-a condus catre paralelisme ciudate.....a fost al doilea mareseal al Frantei ( dupa Ney) , judecat si condamnat la moarte si tot al doilea sef de stat ( dupa Napoleon ) , care si-a sfarsit viata  in detentie pe o insula din Atlantic .
             A murit insa senin , la 95 de ani departe de tot si de toate . Ii marturisea , la apusul vietii ,confesorului sau " Hitler? Nu-mi amintesc. In orice caz,daca l-am cunoscut e un om care mi-a facut mai mult rau decat bine ....."
             Vom vorbi  astazi depre Maresalul Petain avandu-l ca invitat pe dl. colonel dr.Petre Otu , incercad sa-i descifram personalitatea ,dar si urmarind sa punem in evideta eventuale similitudini cu traiectoria altor militari de prestigiu care au coborat in areana politica - intre ei fireste maresalul Ion Antonescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu