joi, 3 mai 2012

Guernica sau imaginea eterna a unei drame .....



        Nu voi spune fireste ceva nou daca voi afirma ca memoria isi selecteaza dupa criterii greu cuantificabile reperele care o fac sa se activeze .... Daca ne referim la "oamenii ,faptele sau intamplarile" trecutului istoric ,adevarul celor spuse pare si mai evident.Simpla rostire a numelui lui Rodrigo Diaz de Bivar ,El Cid Campeador ,eroul cunoscutei legende ne reaminteste tot ce am stiut vreodata despre Reconquista ,despre Regii Catolici ,ba chiar si despre descoperirea Americii sau frumusetea Alhambrei ...       
        Ramanand in trecutul Spaniei ,un trecut mai apropiat de aceasta data ,vom constata ca o pictura ,e drept nu una oarecare ,ne evoca Razboiul Civil mai profund decat o pot face multe tomuri de documente !

            Arta lui Pablo Picaso ne rascoleste ,paradoxal sau nu mai mult decat fotografiile ..........



..............crudei realitati  a Razboiului Civil ce a insangerat Spania timp de trei ani (1936 - 1939 )  si a lasat in urma rani inca nici astazi pe deplin tamaduite . 
              S-au implinit in aceste zile 75 de ani de  la evenimentul cumplit fixat pentru eternitate pe retina omenirii de marele pictor .   
              Era 26 aprilie 1937 ,ora 16 si 30 de minute .Un orasel din nordul Spaniei ,din Tara Bascilor ,situat la 30 de km de Bilbao  a devenit tinta unui atac aerian fara precedent.
              Mai intai un Heikel 111 a bombardat micuta asezare locuita atunci de doar cca 6000 de oameni la care se adaugau si refugiatii goniti din zona frontului .Trei escadrile de Junkers 52 si avioane de vanatoare Messerschimidt 109 ,atacand in valuri timp de aproximativ 4 ore ,au aruncat apoi bombe incediare sau i-au mitraliat pe fugari.Se pare ca la "operatiune " au participat 43 de avioane apartinand vestitei Legiuni Condor trimise de Hitler in sprijinul fortelor franchiste .  Cele peste 50.000 kg de bombe au facut ,dupa unele surse ,1654 de morti si au ranit alti 889 de oameni .se apereciaza de asemenea ca 70% dintre cladirile din guernica au fost total distruse iar 20% partial afectate.
               Atacul aviatic a fost resimtit insa si ca un atentat asupra valorilor sacre ale poporului basc .Guernica era si este adevarata capitala spirituala a bascilor.Sub vestitul stejar ,care din fericire a ramas ca prin minune neatins ,se intrunea din doi in doi ani " Adunarea inteleptilor basci "
                La doar cateva luni ,in iunie 1937 ,Pablo Picaso expunea la Paris ceea ce avea sa devina cea mai conoscuta cratie a sa :
                Despre razboiul civil spaniol dar mai ales despre episodul Guernica vom vorbi in emisiunea pe care va invitam sa o ascultati .Oaspete ne este domnul prof.dr. Marian Stefanescu , cel mai bun cunoscator al istoriei spaniei din aceasta perioada.
                 Intors de pe frontul spaniol ,celebrul scriitor George Orwell , scria intr-un ziar englez la 29 iulie 1937  ca " Razboiul din Spania a produs cea mai bogata recolta de minciuni dupa Primul Raszboi Mondial ..." Vom incerca ,dupa 75 de ani ,sa despartim minciunile de adevar ....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu