marți, 8 mai 2012

Spic cu spic,patriei snop !


         Ogoare infratite,campii intinse fara haturi si spini,mecanizare intensiva ,aplicarea celor mai inaintate cunostinte agrozootehnice si nu in ultimul rand eliberare taranului de exploatare.Astfel infatisa propaganda comunista binefacerile colhozului. Aceeasi propaganda ii facea partasi pe toti romanii la entuziasmul cu care taranii imbratisau aceasta idee venita ca si lumina,fireste,de la Rasarit.
         Se trecea de la :
feudalismul prezent ,din pacate si astazi


 
la progres tehnic

si ...belsug !
      Entuziasmul de vitrina al taranilor

ajungea la apogeu in aprilie 1962 cand la plenara PMR si apoi la o sesiune speciala a MAN,Gh.Gh.Dej anunta incheirea colectivizarii raportand cu mandrie ca 96% din suprafata arabila a tarii si 3.201.000 familii de tarani fac parte din structurile colectivizate.
       Era o noua mare victorie a oranduirii socialiste.Dupa desfiintarea burgheziei ca clasa,dupa distrugerea elitei politice,amputarea ,dresarea sau infricosarea celei culturale venise randul "transformarii socialiste" a taranimii.

participanti la festivitati afland din Scanteia ...cat sunt de fericiti

   Cum a intrat agricultura pe fagasul luminos al comunismului ?Mai intai prin minciuna.Teohari Georgescu de pilda dezmintea cu tarie ,in 1946,zvonurile privind colectivizarea pamantului. Apoi prin divizare aplicand lozinca stalinista : Sprijina-te pe saraci,aliazate cu mijlocasii si loveste in chiaburi !

                                               Trece-o noapte,trece inc-o zi
                                               Se ascute lupta intre clase
                                               Iar chiaburii se arat-a fi
                                               Elemente tot mai dusmanoase.

 Astazi acest catren ne poate face sa zambim ca si "mesajul" unor caricaturi de acest tip :

       Atunci insa,in urma cu 50-60 de ani ele erau doar exprimarea "artistica" a unor adevaruri dramatice.
        Chiaburii numiti lipitori ,sabotori ,exploatatori au luat primii drumul inchisorilor sau pe cel al deportarilor.Mijlocasii au fost siliti sa predea cote de cereale ,lapte ,carne ,fructe ,mult peste puterile lor si amenintati cu puscaria sau munca fortata au cedat.
        Nu insa cu usurinta.




      Gh.Gh.Dej insusi sustinea la Plenara din 30 noiembrie - 5 decembrie 1961, ca in procesul colectivizarii ,numai pana in mai 1952 fusesera arestati in numele luptei impotriva chiaburilor ,peste 80.000 de tarani dintre care 37.000 mijlocasi si 7 000 de tarani saraci . 
     Rezultatul ,cu totii au devenit dupa propria exprimare : slugi pe pamantul nostru .
     Spic cu spic ,patriei snop ! - clama o binecunoscuta lozinca.Doar ca ,in lipsa puternicei motivatii pe care ti-o da doar sentimentul de proprietate ,transformarea socialista a agriculturii ,a facut ca snopul patriei sa nu creasca pe masura investitiilor si a progreselor pe care le inregistrase tehnica intr-o evolutie de zeci de ani.
     Mai mult decat atat ,urmare a experientei traumatizante a colectivizarii ,in lumea satului romanesc a aparut  si o reactie de respingere a formelor moderne de asociere fara de care astazi agricultura nu se poate practic dezvolta.
     Vom vorbi in emisiunea de astazi despre colectivizare ,la implinirea a jumatatea de veac de la festivitatile ce marcau incheierea ei ,avandu-l invitat pe domnul prof.dr Octavian Roske ,cercetator la INST ,o adevarata autoritate in istoria comunismului romanesc .




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu