miercuri, 16 mai 2012

10 Mai in istoria romanilor.


          1 mai 1866 - Adunarea Deputatilor adopta o motiune solemna prin care se consacra ca definitiva Unirea Principatelor si proclama Domnitor pe Carol I (109 voturi pentru, 6 abtineri, nicio impotrivire).In textul declaratiei adoptate atunci se scria "ca vointa nestramutata a Principatelor Unite este de a ramane pururea ceea ce sunt, o Romanie una si nedespartita sub domnia ereditara sub domnia ereditara a unui principe strain, luat dintr-una din familiile suverane ale Occidentului si ca principele ereditar al Romaniei una si nedespartita este principele Carol- Ludovic de Hohenzolern - Siegmaringen pe care Adunarea la randul sau il proclama sub numele de Carol I"
          8 mai 1866 - Dupa ce, a plecat din Elvetia si a strabatut incognito Austria, aflata in pragul razboiului cu Prusia,principele Carol de Hohenzolern Siegmaringen, ajunge cu vaporul la Turnu Severin si pune pentru prima data piciorul pe pamant romanesc.
          10 mai 1966 - Principele Carol depune juramantul in fata Parlamentului . "Jur  a fi credincios legilor tarii, a pazi religiunea romanilor, precum si integritatea teritoriului ei si a domni ca domn constitutional".Textul a fost citit de Nicolae Haralambie, locotenent domnesc, Carol rostind doar  " Jur "


10 Mai 1866, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen soseste in Bucuresti, capitala Romaniei, si depune juramantul in fata Parlamentului (tablou de Theodor Aman - Muzeul Aman, Bucuresti).
Imagine preluata de pe site-ul  www.cs.kent.edu/~amarcus/Mihai/romanian/diverse Authors: Andrian Marcus and Dragos Sabau

          Asfel ziua de 10 Mai intra in istoria romanilor  ca simbol al regalitatii.
          S-au implinit in aceste zile 135 de ani de cand Camera si Senatul Principatelor Unite au votat, la 9 mai 1877, iar a doua zi Principele Carol promulga independeta tarii. Adresandu-se reprezentantilor Parlamentului el spunea ca nu-i pare rau ca a venit in Romania,tara de viitor, care a devenit tara sa. In discursul rostit atunci, principele sublinia apasat ca :"Avenit vremea sa se rupa acele legaturi rau definite si fara temei,care se numeau in Constantinopol suzeranitatesi pentru Bucuresti vasalitate."
           In fruntea armatei romane, ascultand "muzica ce-mi place" , Carol I a reusit sa faca din dezideratul independentei un fapt implinit.

            Carol I, pe frontul anitotoman, la Poradim (forografie de Carol Popp de Szatmary, Biblioteca Academiei, Cabinetul de Stampe).Imagine preluata de pe site-ul  www.cs.kent.edu/~amarcus/Mihai/romanian/diverse Authors: Andrian Marcus and Dragos Sabau

                 Tot intr-o zi de 10 mai s-a produs un alt moment fast al istoriei noastre.Carol I a devenit Rege punandu-si pe frunte coroana de otel ce simboliza statutul nou al unei noi Romanii.
               
            10 Mai 1881, Carol I a fost incoronat ca Rege al Romaniei, iar Romania a fost ridicata la rangul de Regat (gravura publicata in Suddeutche Zeitung). Imagine preluata de pe site-ul  www.cs.kent.edu/~amarcus/Mihai/romanian/diverse Authors: Andrian Marcus and Dragos Sabau

            10 Mai in istoria romanilor,o emisiune in care vom vorbi despre trecut cu dorinta,nu odata marturisita, nu doar de a intelege vremurile cele vechi ci mai ales de a le deslusi pe cele in care traim.

            Invitatul emisiunii este domnul dr.Florin Sperlea un distins si reputat istoric militar.
            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu