marți, 24 aprilie 2012

IN MEMORIAM - acad . FLORIN CONSTANTINIU


       Am ezitat cateva zile inainte de a posta acest text.....Veti fi de acord cu mine ca la despartirea de oameni pe care i-ai pretuit si iubit cuvintele se oranduiesc mai greu in propozitii si fraze si nu exprima nici pe departe avalansa de imagini ,sentimente ,amintiri ce isi cer intaietate .Aproape ciudat insa ,cele ce-si castiga dreptul sa ne reprezinte sunt de cele mai multe ori conventionale si chiar banale .De aici ezitarea. Cum sa infatisezi o astfel de personalitate ,atat de diferita de conventional ,de obisnuit ?
         L-am cunoscut pe acad Florin Constantiniu acum mai bine de doua decenii si m-a fascinat din prima clipa . Nu stiam ce sa admir mai intai ,inteligenta ,pasiunea ,educatia ,altruismul ,grija ca nimeni in prezenta lui sa nu se simta stanjenit .......
In orice carte sau la orice aparitie publica il descopereai acelasi adica ....surprinzator !
            Sub vraja cuvantului sau,

trecutul prindea pa data contur ,personalitatile lui evoluau ca intr-o opera cinematografica in care regizorul le ajuta sa fie .....chiar ele insele .
         Am petrecut multe ore in compania sa .Ore in care am discutat indelung despre istorie ,despre lumea de ieri dar si desprea cea de astazi .Am remarcat deplina sa sinceritate atunci cad rememora trecutul ,cu competenta omului de stiinta dar si atunci cand se ingrijora in ceea ce priveste prezentul si mai cu seama viitorul ."Este poate cel mai obiectiv istoric roman" mi-a spus odata domnul Corneliu Coposu la inceputul anilor ;90.Il citez pentru ca marturia sa este a unui martor al istoriei ,a unui actor al istoriei dar si a unui intelept .Academicianul Florin Constantiniu era o sinteza unica de calitati . De aici succesul - O istorie sincera a poporului roman - este fara indoiala un exemplu ,de aici admiratia si tot de aici unele ....invidii .      
       Va fi avut si defecte  ? Cu siguranta . Indraznesc insa sa sustin ca nu ele au contat si nu ele vor conta in aprecierea sa.
       Academicianul Florin Constantiniu a fost un om profund religios .Tocmai de aceea va invit sa ascultati vocea sa cu un timbru inconfundabil intr-o emisiune in care ne-a vorbit despre credinta .
                     A plecat dintre noi in Vinerea Mare ,a fost inmormantat a doua zi de Pasti .Va fi fiind aceasta trecere parte a unei Taine ?      

                                                                              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu