joi, 12 aprilie 2012

Ion Gavrila Ogoranu .Aproapele in slujba Aproapelui .




                Brazii se frang dar nu se indoiesc ,un titlu excelent ales pentru cartea unei vieti traite cu demnitate .
                L-am cunoscut pe autor ,pe Ion Gavrila Ogoranu !



                 A fost una dintre sansele pe care mi le-a oferit profesia de ziarist .De ce o sansa ? Va voi povesti o intamplare .....
                 Era o zi de vara ,la inceputul anilor '90 .ma afam impreuna cu ion Gavrila Ogoranu intr-una dintre celulele temnitei de la Sighet ,transformata de Fundatia Academia Civica in Memorial ,in chiar celula dedicata luptei partizanilor anticomunisti din muntii Fagaras .ni s-au alaturat doi  tineri vizitatori ,un german si un roman .Nu stiau prea multe prea multe despre comunism si au ascultat fascinati explicatiile date cu competenta ,calm ,detasare si nemarginita bunavointa de omul in varsta ,cu plete albe ,ochi albastri ,figura blada si vorba linistita .
                   Cine este ? M-au intrbat la sfarsit .Este omul a carui fotografie din tinerete tocmai o priviti - am raspuns si apoi dupa o clipa de ezitare am adaugat : un erou .

      De ce am ezitat ? Pentru ca multe cuvinte ,stim cu totii ,si-au pierdut prin folosire abuziva....sensul .In cazul lui Ion Gavrila Ogoranu era ,pur si simplu ,cuvantul potrivit .
      Cum altfel l-am putea numi pe cel care la 24 de ani student fiind la doua facultati (agronomia din Cluj si Institutul de Studii economice din Brasov ) ,a ales sa se opuna cu arma regimului comunist.
       A facut-o in Muntii Fagaras si nu numai ,pana in 1958 .Impotriva grupului sau de tineri au fost trimise numeroase potere de militieni si securisti fara insa a reusi sa-i captureze. Desigur ,extrem de important a fost ajutorul pe care partzanii l-au primit de la localnici ,de la cei care ii considerau de-ai lor.
      Asa se explica faptul ca a fost judecat in lipsa,in 1951 si fereste ,condamnat la moarte . A scapat insa atunci dar si maintarziu de condamnare ,in mare parte datorita curajului dovedit de sotia sa , Ana care l-a ascuns in satul Galtiu din judetul Alba pana in anul 1976 !


         
        Cand ,in sfarsit ,a fost descopetit de Securitate ,tot ea a fost cea care areusit ca poveste vietii sale sa fie cunoscuta de Presedintele Richard Nixon si la interventia acestuia sa se pronunte gratierea .
        Exista momente in istorie cand cineva este chemat sa se sacrifice , obisnuia sa spuna Ion Gavrila Ogoranu vorbid despre lupta pe care au purtat-o el si cei care i-au impartasit nu doar convingetile ci si curajul . Era convis ca numai astfel celalti ,contemporani sau urmasi vor putea trai in demnitate .
         Ioan Gavrila Ogoranu ,bradul de la Galtiu s-a frant in mai 2006 ,niciodata nu s-a indoit.

         Puteti sa-i ascultati vocea si sa-i apreciati sinceritatea si intelepciunea intr-o inregistrare document pe care am realizat-o in decembrie 1998 . Tema emisiunii difuzata atunci in premiera : Aproapele in slujba Aproapelui .
         Dan Manolache  va ureaza sa va insoteasca linistea ,lumina si speranta in trecerea si petrecerea Marii Sarbatori a Invierii Domnului nostru Isus Hristos .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu