marți, 3 aprilie 2012

Gheorghe Tatarescu ,"Omul Regelui" devenit "tovaras de drum"


        Personajul principal al emisiunii de astazi este ,ca mai toti cei ce s-au indeletnicit cu politica pe la noi ,un personaj controversat . Mai mult decat altii Gheorghe Tatarescu a starnit reactii de antipatie desi bilantul sau ,in calitate de ministru sau prim ministru este unul remarcabil .Este credem indeajuns sa subliniem ca in perioada in care a detinut demnitatea de Prim Ministru ,Romania a inregistrat cea mai mare dezvoltare economica din istoria sa .                                                                                                                      


Anul 1938 a ramas multa vreme un reper in analiza progresului tarii noastre .Aprehensiunile sunt  mai degraba legate de modul in care si-a croit cariera .Gheorge Tatarescu era in constiinta celor care nu il apreciau mai degraba un politician decat un om politic ,preocupat doar de propria cariera si fara respect pentru cei carora le datora ascensiunea .Este de altfel si una dintre distinctiile pe care vom incerca sa le facem astazi in discutia cu un remarcabil specialist in istoria contemporana a Romaniei  ,domnul prof.univ. dr. Ioan Scurtu ,autorul multor lucrari de referinta pentru intelegerea acestei perioade .

prof.univ.dr. Ioan Scurtu

       Iata doar cateva repere ale biografiei politice ce il defineste pe Gheorghe Tatarescu ca reprezentant de marca a elitei politice romanesti din vramea sa :
       Isi incepe cariera in 1919 cand devine deputat din partea PNL .Era desigur mai mult decat o speranta politica date fiind originea ( era fiul generalului Nicolae Tatarescu si al Sperantei Paraianu ,descendenta a unei vechi familii boieresti ) si educatia (studii juridice la Bucuresti si doctorat in drept la Paris) .
       Confirmarea a venit destul de repede Tatarescu acupand sccesiv insemnate functii in guvern - Subsecretar de Stat la Ministerul de Interne ( 1923 -1926 si 1927 -1928 ) ,Ministru al Industriei si Comertului (  1933 -1934) dar si secretar general al PNL (1931)
        Ascensiunea i-a fost favorizata si de prietenia cu I.G.Duca ,devenit dupa moartea lui Vintila Bratianu liderul PNL si  apoi Prim Ministru pana la disparitia sa tragica din 1933 .
       Totusi cel ce i-a acordat lui Tatarescu sansa de a conduce guvernul a fost Regele Carol II ,cel care a incercat sa aduca in prim plan tineri din toate partidele in dubla sa incecare de a reforma Romania dar si de a submina puterea si autoritatea partidelor pentru a domina  el insusi scena politica romaneasca .Repudiat de fostii colegi de partid ,Gheorghe Tatarescu a guvernat si a obtinut succese remarcabile ,in cea mai prospera perioada din istoria antebelica a Romaniei ( 1934 - 1940 ) . In aceasta perioada ,timp de un an a fost si primul Ambasador al Romaniei in capitala Frantei .
       Au urmat razboiul,coabitarea cu regimul comunist  (a ocupat functiile de Vice prim ministru si Ministru de Externe ,conducator al delegatiei tarii noastre la Conferinta de Pace de la Paris) si apoi indepartarea sa ca si a altor " tovarasi de drum " intemnitarea pentru o scurta perioada la Sighet arestul la domiciliu.
     Despre toate aceste dar si despre multe altele in emisiunea pe care va invitam sa o ascultati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu