marți, 27 martie 2012

A.D.Xenopol ,un enciclopedist .

        Il vom evoca in emisiunea de astazi peA.D.Xenopol ,o personalitate despre care se vorbeste din pacate foarte putin in vremea noastra desi ....desi , deopotriva istoric, sociolog, economist, filosof al istoriei şi al culturii, critic literar si ,a marcat  ca istoriograf si in general ca om de cultura nu doar epoca in carea trait  fiind un adevarat reper cel putin in ceea ce priveste tratarea stiintifica ,modena a istoriei .


         S-a nascut "în 23 Martie 1847 în Iasi, mahalaua Păcurari în niste case de zestre ale mamei mele... Tatăl meu Dimitrie Xenopol se trăgea din o veche familie anglo-saxonă, după tată Brunswick, după mamă Smith. El a rătăcit în tinerete, în urma unei dureri sufletesti, prin Suedia, pe mare până la Constantinopole, de unde venise la Galati. Aici fu botezat de colonelul Schelety, tatăl generalului Carol Scheleti, care-i dădu numele de Dimitrie si-i schimbă tot odată si familia din Brunswick în Xenopol, adică „fiul străinului”.” Dupa cum marturiseste in  Istoria ideilor mele .
         A studiat in Germania   filosofie, drept si istorie obtinand titlurile de doctor în drept la Berlin si a cel în filosofie la Giessen, în acelasi an, 1871.
         Dupa o scurta perioada in care a lucrat in magistratura se dedica studiului istoriei devenind ,prin concurs ,titular al Catedrei de Istorie a Romanilor iar apoi, tot prin concurs, si al Catedrei de Istorie Universala la Universitatea din Iasi .
         Despre savantul A.D.Xenopol autor ,intre altele a  primei opere de mari dimensiuni cu privire la istoria poporului român ("Istoria românilor în Dacia Traiană", 13 volume, realizată între anii 1896 şi 1912) ne va vorbi eminentul istoric , domnul academician Alexandru Zub ,

multa vreme directorul Institutului de istorie din Iasi ce poarta numele lui Xenopol .
        Vom evoca atat vasta sa opera cat si aspecte definitorii ale biografiei sa staruind si asupra recunoasterii europene a valorii sale . 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu