miercuri, 7 martie 2012

Ţările Române între Imperiul Otoman şi Europa creştină


        Lucrarea cu acest titlu ne deschide o perspectiva inedita asupra trecutului. Autorul,domnul profesor Bogdan Murgescu - invitatul emisiunii noastre ,"aruncă asupra Ţărilor Române, în perioada secolelor XVI-XIX, o privire economică. Acesta este aspectul cel mai şocant pentru cei care nu suntem familiarizaţi cu istoria economică, ceea ce reprezintă o adevărată provocare." dupa cum sublinia la lansare ,prof.univ.dr. Ioan Pânzaru.

       Aceasta tratare inedita a istoriei ,pentru realizarea careia trebuie sa ai o cultura si o practica deosebite a fost remarcata si de dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României care a caracterizat deopotriva  autorul si opera:
      "Bogdan Murgescu este un istoric puţin obişnuit în peisaj pentru că se ocupă, cu multă tenacitate, de două domenii pe care majoritatea colegilor noştri nu le abordează – istoria economică şi socială ............Volumul este o oglindă a unei palete largi de subiecte pe care Bogdan Murgescu le abordează cu succes, la nivel european. Un aspect foarte important din volum este raportul dintre politică, diplomaţie şi ideologie prin reevaluarea rolului unor nume sfinte în istoriografia naţională. De puţine ori ai ocazia să citesti pagini atât de raţionale despre nume sacre ale istoriei noastre, ca Ştefan cel Mare sau Mihai Viteazul."


      Iata si o succinta biografie stiintifica profesorului Bogdan Murgescu ,preluata de pe site-ul Cercului de Societate si Cultura :

       "Bogdan Murgescu este prof.univ.dr la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti şi din 2011 preşedinte al Societăţii de Ştiinte Istorice din România. În 1998 este distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române pentru lucrarea Circulaţia monetară în Ţările Române în secolul al XVI lea (1996). Alte lucrări publicate: Istorie românească – istorie universală (600 1800) (1994), A fi istoric în anul 2000 (2000), Istoria României în texte (coord., 2001). De acelaşi autor, la Editura Polirom au apărut: Revoluţia română din decembrie 1989. Istorie şi memorie (coord., 2007) şi România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500 2010) (2010), volum distins în 2011 cu Premiul „Historia Magistra Vitae”, Premiul „CriticAtac” şi Premiul „Eugeniu Carada” pentru Economie .A consemnat drd. Simona Barbu, membru fondator CSC "
                 Esta asadar o emisiune in care vom vorbi despre Stefan cel Mare ,Mihai Viteazul ,Dimitrie Cantemir sau despre filorusismul romanesc ,lupta antiotomana dar ....altfel .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu