marți, 28 februarie 2012

Ion Mihalache ,un om politic care a inteles glasul stramosilor !


       " Cine pune urechea la pamantul tarii si intelege glasul stramosilor ,il aude.In cursul istoriei ei ,in politica externa Romania a urmat instinctul national ,care a dus-o fara gres langa aliatii firesti.In politica interna ,ea a stiut in marile momente sa-si infranga patimile launtrice si sa se gaseasca unita in fata primejdiilor din afara.
       Asa a ajuns la momentul culminant al istoriei ei ,sub stralucitul rege Ferdinand : INTREGIREA NEAMULUI.
       Parasind drumul interesului national ,drumul glasului pamantului si al stramosilor ne indreptam spre catastrofa........."
                                                                                     Ion Mihalache
       


            Dedicam emisiunea de astazi lui Ion Mihalache (nascut la 18 februarie/3 martie 1882, Topoloveni — mort la 5/6 martie 1963 Râmnicu Sărat, în închisoarea cu regim de exterminare fizică a deținuților politici)  unul  dintre cei mai importanti ,valorosi , originali si conscventi oameni politici pe care i-a avut Romania .


     Important pentru ca a fost fondator si presedinte al Partidului Taranesc si apoi dupa fuziunea din 1926 cu Partidul National Roman ,alaturi de Iuliu Maniu unul dintre cei doi  lideri si chiar presedinte al  acestei importante formatiuni politice , deputat in multe legislaturi ,ministru in repetate randuri.
     Valoros petru ca plecand de jos ,de la calitatea de invatator in satul sau natal ,Dobresti ,
s-a ridicat la toate inaltele demnitati mentionate doar prin inteligenta si perseverenta cu care si-a urmat destinul .Spre deosebire de multi altii insa,Ion Mihalache nu privea puterea ca pe un scop in sine.Absolventul Scolii Normale "Carol I" din Campulung se lanseaza in viata politica in calitate de presedinte al Asociatiei Generale a Invatatorilor ,se distinge in Razboiul de Intregire (este decorat cu Ordinul "Mihai Viteazul") si fondeaza in decembrie 1918 Partidul Taranesc . Spuneam ca nu vedea ascensiunea politica ca pe un scop in sine . Ion Mihalache avea chiar un proiect bazat pe doctrina taranista ce avea numerosi adepti in Europa epocii ,mai cu seama in zona noastra geografica.
        Plecand de la convingerea ca prioritatea Romaniei este dezrobirea economica ,culturala si politica a clasei taranesti noul partid preconiza o adevarata reforma a statului si inplicit a elitei politice.Se dorea asadar  nu doar improprietarirea taranilor ci si vot universal ,o shimbare a practicilor parlamentare in sensul inlocuirii oratoriei sterile cu adevarate si benefice actiuni de legiferare ,o purificare a moravurilor politice ,o reforma administrativa care sa elimine din administratia locala clientelismul politic ,reforme ale invatamantului,sanatatii... etc .
        Era fireste subliniat respectul pentru rege si Monarhia Constitutionala si se evidentiau deosebirile esntiale intre doctrina sa si ideile socialiste. Un program idealist ar parea mai ales daca tinem cont de realitatile si mentalitatile Romaniei timpului ,realitati si mentalitati perpetuate in mare parte pana astazi ...Si totusi ,in ciuda dificultatilor ,surprinzator de multe dintre ideile initiale au prins contur in anii ce au urmat mai ales dupa ce in 1926 s-a creat PNT.


Iuliu Maniu si Ion Mihalache
     Era un partid echilibrat ce tinea la loc de cinste respectul ideii  nationale " sangele conceptiei national - taraniste " asa cum afirma Ion Mihalache intr-ui discurs tinut  la 17 decembrie 1935 ,publicat pe site-ul Fundatiei "Corneliu Coposu". Iata un fragment revelator preluat din acelasi discurs si fireste utilizand aceeasi sursa :
        " Dar este un sange care circula normal in artere si vine,printr-o inima sanatoasa.
           Nu e un sange in febra si ale carui reactii sa fie in vazul oricui.
           Si nu circula pe vase sclerozate gata sa plesneasca in toata clipa .Curge asa de firesc ca nu avem nevioe de emotii pentru a-l arata .Altii il arata in sticlute colorate .Il sporesc cu seruri artificiale ori cu transfuzii .Il prezinta cu reclama ...
                Nu e sange autentic .Nu e marfa romaneasca ,e...." Made in Germany "...."Made in Italy" .
                Nationalismul nu se importa ."
                vom vorbi despre toate acesta si despre multe altele intr-o emisiune al carei invitat estedomnul prof.univ.dr. Ioan Scurtu un cunoscator pana la nuanta a istoriei contemporane romanesti .
             

     Vom vorbi fireste si despre destinul tragic al acestui om politic de exceptie aruncat in temnita de catre regimul comunist ,tortutat pentru a-si schimba opiniile si a accepta noua oranduire si noua " democratie populara ". Toate incercarile s-au frant insa in lupta cu un caracter pentru care compromisul ,orice fel de compromis era de neconceput . ion Mihalache  a  murit ca un martir  in inchisoarea de la Ramnicul Sarat  lasand in urma nu doar amintiri ci si un exemplu ce nu merita nici uitat si nici ignorat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu