marți, 14 februarie 2012

Elena Vacarescu un reper intelectual si moral !



       Descendenta a doua vestite familii de boieri ,Vacaresti si Falcoieni,Elena ( nascuta la 3 octombrie 1864) a continuat traditia intelectuala a ascendendentilor sai stralucind ca poeta,prozatoare ,dramaturg de expresie franceza. Cu toate acestea "N-a fost niciodată despărtită de tara în limba căreia n-a scris...... O româncă din cel mai adevărat sânge românesc, care îsi afirmă cu orgoliu si originea si sufletul românesc ...... O asemenea personalitate onorează două literaturi." dupa cum observa Camil Petrescu. N-a fost despartita nici de tara desi dupa nefericita idila cu principele mostenitor Ferdinand a ales exilul voluntar in Franta.Nepoata lui Iancu Vacarescu a slujit Romania cu talentul ,tactul si cunostintele unui adevarat dipomat .  

  Salonul  sau era frecventat nu doar de celebri oameni de litere ( sa ne amintim doar  ca il cunoscuse pa Victor Hugo si  studiase arta poetica avadu-l ca mentor pe   Sully Prudhomme ) ci si de mari oameni politici intre care Clemenceau ,Heriot  sau Briand.    

     A fost prima femeie aleasa membru al Academiei Romane ( in 1925 ), a fost distinsa cu doua premii ale Academiei Franceze pentru volumele sale de poeme Les Chants d'Aurore si Le Rhapsode de la Dâmbovitza. In 1927, Aristide Briand, ministrul francez al Afacerilor straine i-a acordat Legiunea de Onoare . Sa mai mentionam ca a tradus în limba franceză din poeziile lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga,Octavian Goga, Topârceanu, Minulescu sau Vinea.
         Elena Vacarescu a pus intotdeauna pe primul plan interesele Romaniei si pentru a le promova a facut uz de toate calitatile cu care era dealtfel din belsug dotata . A reusit sa fascineze Societatea Natiunilor prin stralucirea discursurilor sale ,a colaborat cu dificilul Nicolae Titulescu ,care s-a exprimat intotdeauna elogios la  adresa ei ,cu Ionel Bratianu dar si cu Take Ionescu,a facut parte din delegatia romaniei la Conferinta de Pace de la Paris ce incheia din punct de vedere diplomatic al II-lea Razboi Mondial .
         Sa nu fi sesizat caderea cortinei de fier sa nu fi evaluat corect valoarea unor Gh.Gh. Dej sau Lucretiu Patrascanu sa nu fi remarcat ca mari romani si nu-l vom mentiona decat pe Grigore Gafencu,contestau deja regimul instaurat la Bucuresi de ocupantii sovietici ...
         Nu-i vom cunoaste niciodata gandurile . A murit la 17 februarie 1947 la o saptamana dupa semnarea Tratatului de Pace. Este insa posibil si multe dintre actiunile sale trecute se pot constitui nin argumente ,ca Elena Vacarescu sa-si fi dat seama ca Romania se afla din nou la ceas de cumpana si compromisul ,chiar dureros ,este singura sa salvare .
         Despre toate acestea si despre multe altele in emisiunea de astazi care beneficiaza de prestigioasa prezenta a doamnei prof.univ.dr. Viorica Moisuc.
         Vom incheia a cesta succinta prezentare cu traducerea unei poezii ce poate fi interpretata ca o intrebare care ne este si noua adresata ......

                                                 Patriei mele
                                   Iar dacă îţi devin străină
                                   Şi cântecu-mi de început
                                   Grăirea n-a ales, divină,
                                   A plaiului ce m-a născut.
 
Seninul dulce grai în care
Lin, ruga, buzele-mi şoptesc,
O, patrie, putea-vei oare
Să-mi ierţi păcatul meu firesc?
 
                                                          Lua-vei viersul meu în seamă,
                                                          Grea munca-mi binecuvântând,
                                                          Cum îşi blagosloveşte-o mamă
                                                          Copiii mâine-n luptă stând ?

  Un raspuns ar putea fi ca Elena Vacarescu este un reper intelectual si moral .Facem insa destul pentru memoria unor astfel de oameni ?

                     


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu