marți, 21 februarie 2012

Amerigo Vespucci ,un mare navigator ......contestat !


             Cand ne gandim la marii calatori si descoperitori (pentru noi europenii) ai "Lumii Noi" ne vin in minte ,mai intai ,cateva nume acoperite de legenda si uneori de o aura romantica : Columb,Magelan,Vasco da Gama .... si abia dupa ele ,mult dupa ele ni-l amintim pe cel ce al lui Amerigo Vespucci (nascut la  9 martie 1454 in Florența si plecat la cele vesnice la  22 februarie 1512 din  Sevilla )
             Mai mult decat atat,desi rostim foarte frecvent numele America rareori il conexam cu cel care l-a purtat acum mai bine de jumatate de mileniu ,acelasi ...Amerigo Vespucci !
               Il vom evoca in emisiunea noastra pe acest temerar navigator fara a a ocoli controversele care ii urmaresc posteritatea .Invitatul emisiunii este dl.prof.dr. Marian Stefanescu ,seful catedrei de Istorie Universala a Facultatii de Istorie dela Universitatea Bucuresti ,unul dintre foarte putinii cunoscatori ai istoriei Spaniei pe care a studiat-o chiar in spatiul iberic.
               Vom vorbi despre copilaria ,adolescenta si tineretea  lui Vespucci ,nascut intr-o respectata  familie din aristocratia  Florentei ,ceea ce i-a permis sa dobandeasca o solida edicatie si sa cunoasca mari personalitai ale orasului care a dat tonul miscarii renascentiste . Intre altele ,tanarul Amerigo a dobandit cunostinte de psihologie  si s-a familiarizat cu  învătăturile lui Aristotel, ce includeau astronomia,cosmografia si geografia. A urmat ,se pare si cea mai renumită scoală de geografie din Florența, condusa de Paolo Toscanelli (1397-1482) , cel mai marte cosmograf al timpului .
              Urmand dorinta tatalui sau care ii harazise unei  cariere in domeniul comertului Amerigo ajunge in Spania ,la Sevilla in serviciul Casei lui Lorenzo de Pier Francesco (numit "Popolano"), una dintre ramurile ilustrei familii Medicis.
             In climatul creat in Spania Regilor Catolici de expeditiile lui Columb si purtat de dorinta ,indelung cultivata de a descoperi spatii inca necunoscute Vespucci organizeaza sau participa la ptru sau chiar cinci calatorii spre Vest imbarcandu-se pe nave ce vor fi avut astfel de infatisari :



        Aici incep insa controversele. Cate calatorii a facut cu adevarat Vespucci ? Cat de adevarate sunt scrisorile in care isi descrie descoperirile si mai ales cat de corect au fost interpretate ?
         Cert este ca intr-un mic orasel din Vosgi ,Saint Dié ,un editor ,Gauthier Lud ,publica , la cerea unui mare senior ,o reeditare a Cosmografiei lui Ptolemeu ,o editie actualizata cu ultime descoperiri cunoscute.
         In aceasta lucrare aparuta la 27 aprilie 1507 (asadar in timpul vietii lui Vespucci) geograful Martin Waldseemüller il crediteaza pe calatorul florentin cu descoperirea Lumii Noi si chiar mai mult , numeste pentru prima data acest spatiu estimat la 20% din cel al Pamantului , America.
          Astfel Amerigo Vespucci ,primul european care ar fi ajuns in Brazilia ,Uruguai sau Argentina cel care a vazut Amazonul sau Rio de La Plata a ramas in istorie ca descoperitorul continentului care ii poarta din 1507 numele . Raman  disputele dar poate  si de aceea este frumoasa Istoria .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu