marți, 22 noiembrie 2011

Ordo amoris . O istorie a institutiei casatoriei in secolul al XVII -lea ,in spatiul romanesc .




         "Nu putem iubi un om cum iubim pe Dumnezeu şi nici pe Dumnezeu ca pe lucrurile noastre...... esenţa păcatului e dezordinea în iubire."    
                                                                    Sfantul Augustin

            Casatoria ca ordine a iubirii iata tema unei lucrari in curs de aparitie la Editura Academieii a carei autoare ,doamna dr.Violeta Barbu cercetator la Institutul de Istorie " Nicolae Iorga " al Academiei Romane , este oaspetele emisiunii noastre.
             Pornind cu siguranta  de la cuvintele Sfantului Augustin domnia sa investigheaza cu instrumentele istoriografiei realitati romanesti veci de peste trei sute de ani.Alegerea perioadei studiate nu a fost ,fireste ,intamplatoare. Atunci institutia casatoriei primea ,cel putin in spatiul romanesc ,consacrarea religioasa. Pana atunci casatoria era anuntata si celebrata in interiorul comunitatii in unele cazuri doar binecuvantarea religioasa fiind rostita din pragul bisericii . Abia atunci ,in secolul al XVII - lea in tarile romane este introdus ca obligatoriu ritualul religios de origina bizantina .




Biserca "Trei Ierarhi" din Iasi
 


Manastirea Dealu
              Discutia noastra urmeaza firul cartii .Asadar vom vorbi depre casatorie dar si despre divort ,despre statutul juridic dobandit prin casatorie, despre competentele bisericii dar si despre cele ale autoritatii laice. Vom evoca si etapele de parcurs pana ce se ajungea in fata altarului ,despre ceremonia publica si cea privata despre daruri si zestre dar si despre reprezentarile literare ale acestui ceremonial de ordonare a iubirii .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu