marți, 8 noiembrie 2011

Doua secole de istorie a romanilor.O calatorie ghidata de acad. Dan Berindei



            Se spune ca istoria se repeta .......Daca da ne putem intreba ,cel putin in cazul trecutului nostru : sa ne bucuram sau sa ne intristam.Nu vom risca ,fireste ,un raspuns . Vom incerca ,pe parcursul a 45 de minute ,sa staruim asupra unora dintre evenimentele care au marcat trecutul nostru si a caror cunoastere ne ajuta sa intelegem lumea in care traim.Credem ca astfel vom intelege mai bine ,de pilda ,cum isi structureaza politica Marile Puteri dar si ce calitati  sunt necesare diplomatiei unei tari mici sau mijlocii pentru a -si atige propriile scopuri.Iata doar cateva dintre evenimentele cu valoare de "material didactic" : ocuparea Basarabiei de catre Imperiul Tarist in 1812 ; epoca regulamentara ;razboiul Crimeii si consecintele sale pentru Romania ;Unirea de la 1859 si domnia reformatoare a Principelui Cuza ; domnia Regelui Carol I ; razboaiele mondiale ; instaurarea comunismului ......
              Invitatul emisiunii este domnul acad.Dan Berindei ,vicepresedinte al Academiei Romane caruia ii spunem La Multi Ani cu prilejul aniversarii varstei de 88 de ani .Domnia sa ,este un excelent cunoscator al istoriei veacului al XIX -lea si in acelasi timp ,martor si cercetator al clui care i-a urmat.


                                                                    
          Domnul academician Dan Berindei s-a nascut la 3 noiembrie 1923.Este membru al Academiei Române din 1992). Din 1996 este președintele Secției de Știinte Istorice și Arheologie al Academiei Române. Din 2006 este vicepreședinte al Academiei Române.
          A publicat peste 500 lucrări știintifice, din care peste 50 de cărti, în special referitor la istoria politică universală și românească a secolelor XVIII-XX, precum și istoria culturii, printre care volumele Revoluția română din l821 (1991), Societatea românească în vremea lui Carol I (1992), Diplomația românească modernă (1995), Revoluția română din 1848-1849 : Considerații și reflecții (1997), Românii și Europa în perioadele premodernă și modernă (1997) si desigur enumerarea ar putea continua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu