marți, 1 noiembrie 2011

Despre REFORMA si importanta ei.


           In ultima zi  de octombrie a anului 1517 ,teologul Martin Luther



afisa pe usa bisericii din Wittemberg 95 de teze care atacau direct suprematia Papei punand mai presus autoritatea Sfintei Scripturi.Reforma vestita ,intre altii de John Wyclif si Jan Hus ,primea astfel  o fundamentare doctrinara si devenea o confesiune din ce in ce mai atractiva mai ales penru crestinii din spatiul german si nord european .


Jan Hus

             Cu doar 2 ani inainte ,la  4 mai 1415 Conciliul de la Constantz il excomunicase pe Wyclif si hotarase arderea lucrărilor sale . De asemenea se decide ca osemintele sale ( Wyclif a murise cu 30 de ani în urmă ) sa fie deshumate si arse . La randul sau chemat sa-si recunoasca erezia si sa abjure ,Jan Hus este condamnat de acelasi Conciliu ,la  6 iulie 1415  si  ars pe rug împreună cu manuscriptele sale, cenusa sa fiind împrăstiată în Rin.
               S-a spus ca miscarea reformista a aparut in sanul Bisericii Catolice urmare a nemultumirii din ce in ce mai profunde cu care enoriasii priveau comportarea vicioasa a clerului ,comportare favorizata multa vreme si de slabirea autoritatii papale.Nimic mai adevarat .Coruptia a numerosi prelati devenise de notorietate .Si totusi se pare credinciosii de rand erau nemultumiti mai ales de felul in care Biserica raspundea dorintei lor de mantuire .Drumul catre Rai parea mai degraba de vanzare..... Bogatii erau indemnati sa cumpere indulgente sau sa achizitioneze relicve sfinte pentru asi cumpara fericirea vesnica in timp ce saracii pareau condamnati la Infern . Printul elector de Saxa ,de pilda,poseda 17.443 de relicve care i-ar fi garatat o reducere cu 128.000 a anilor de Purgatoriu !!!
                 Martin Luther raspunde acestor temeri si nemultumiri intr-un mod simplu,usor de inteles si de acceptat ....justitia divina este infinita si este un DAR .Bunatatea Domnului,dragostea sa sunt cheia de bolta a doctrinei crestine .Crestinul raspunde dragostei lui Dumnezeu prin credinta.
                  Vom vorbi despre esenta Reformei ,despre modul in care s-a impus intr-o considerabila parte a Europei ,depre corifeii ei intre care il mai nominalizam doar pe Jean Calvin.
        Von starui insa mai cu seama asupra consecintelor Reformei ( inclusiv asupra prefacerilor din interiorol catolicismului) ,asupra modului in carea ea a modelat gandirea si comportamentul oamenilor . Emisiunea noastra are un invitat special ,dl. academician Razvan Teodorescu.                                                               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu