vineri, 2 decembrie 2011

Semne ale Unirii in Bucuresti



     Va invitam astazi la o calatorie prin Bucuresti . Nu va fi insa o simpla plimbare fara tinta ...Ne propunem sa urmam traseul parcurs ,la 1 Decembrie 1918 ,de Familia Regala ,de trupele romane si cele aliate care isi faceau intrarea in capitala in chiar ziua in care la Alba Iulia se hotara unirea cu Tara .


Parada Victoriei

             Ne vom folosi de amintirile asternute pe hartie de Regina Maria si de cunostintele deosebite in ceea ce priveste istoria Bucurestiului ale invitatului nostru ,domnul prof.dr. Panait I.Panait .

                "Ne-am intors cu adevarat, ne-am intors acasa dupa un surghiun de doi ani. Sa indrasnesc oare sa rostesc marele cuvant? Ne-am intors triumfatori!...Noi am pornit cei din urma. Regele cu mine, Niky deoparte si generalul Berthelot de cealalta. Dupa noi veneau generalii si toti adjutantii nostri si astfel trecuram solemn de-a lungul preacunoscutei sosele Kisselef, pe care erau insirate numeroase trupe; intai cele franceze si britanice, apoi ale noastre, in frunte cu regimentul meu 4 Rosiori.
  
                                                                                                                                                  Regina Maria

              Vom vorbi despre cladirile ,multe dintre ele existente si astazi ,aflate pe traseul parazii incercand sa le cunoastem istoria si cat mai multe intamplari di viata celor care le-au ctitorit sau le-au locuit . Si aici cunostintele dar mai ales talentul de povestitor al ghidului nostru se vor dovedi de nepretuit.


           "La mijlocul drumului ne-a intampinat un sobor de preoti in odajdii stralucitoare; venisera sa binecuvanteze intoarcerea noastra, steagurile noastre si ale aliatilor. S’au inaltat cantari solemne si ni s’a dat sa sarutam crucea.


Procesiune religioasa
           A doua oprire s’a facut in piata Victoriei. Aici ne-a intampinat dupa datina, primarul cu paine si cu sare, guvernul nostru, numerosi fosti ministri din toate partidele, corpul diplomatic, precum si o multime de doamne entuziaste care ma acoperira cu o ploaie de flori, lucru nu tocmai usor de infruntat cand esti calare.                                                                                                                         Regina Maria   

            Dupa aceasta, urma intrarea in oras de-a lungul vestitei Cai Victoria, scumpa inimilor romanesti...
Calea Victoriei la Capsa


          " Dupa defilare urma un Te-Deum, oficial la Mitropolie. Pe cand soseau oaspetii, am avut 10 minute de ragaz, in care sa-mi schimb uniforma in haine de sarbatoare. Slujba a fost scurta, solemna si impunatoare; biserica intunecoasa, era luminata de 1000 de faclii, iar pe cand ingenunchiam ca sa inaltam multumiri catre Domnul, cantarea unui cor de multe glasuri plutea in valuri deasupra capetelor noastre. La iesirea noastra din biserica, inainta spre noi generalul Grigorescu si in numele armatei ruga pe rege sa primeasca bastonul de maresal. Aceasta idee o dadusem eu generalilor, care se invoisera cu entuziasm, insa pentru Nando fusese ceva neasteptat. A fost adanc miscat."
                                                                                                        

                                                                                          Dealul Mitropoliei

          "Dupa aceasta plecaram spre casa, la caminul nostru, la Cotroceni. ........dupa acesti doi ani cumpliti, ne intorseram biruitori in ciuda nenorocirii si a umilintii, iar visul de veacuri al Romaniei, era acum implinit. Nu e de mirare ca-si iesise din fire poporul de atata bucurie, nu e de mirare ca pana si pietrele de sub picioarele noastre pareau ca ne aclama si, ca se imbata de gloria intoarcerii."
                                                                                                                                        Regina Maria
                                                                                                                                  
                                                                                                                                                            
                                                                                Curtea Palatului Regal

  Va invitam asadar la o emisiune despre Unire putin .......altfel !!!


        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu