vineri, 16 decembrie 2011

Istoria romanilor,o perspectiva romano-americana .

        Emisiunea pe care va invitam sa o ascultati beneficiaza de prezenta in studio a doua personalitati ale istoriografiei noastre. Asadar domii acad. Dinu C. Giurescu si prof.univ.dr.Stephen Fischer - Galati dela Universitatea Colorado,de curand membru de onoare al Academiei Romane.
        Vom vorbi despre istoria spatiului romanesc asa cum este ea cunoscuta in America de ieri si de astazi.
        Domnul profesor Stephen Fischer - Galati si-a luat doctoratul la Universitatea Harvard și a devenit Distinguished Professor la Universitatea Colorado. A fost director al Centrului pentru studii slave și est-europene. Din 1967, editează publicația "East European Quarterly"iar intre 1951 și 1953, a lucrat la Departamentul de Stat al SUA, iar în vremea administrației Nixon a devenit consultant pentru problemele est-europene al Casei Albe.
         In aceasta din urma calitate domnia sa a fot nevoit sa indice pe harta pozitia Romaniei complet necunoscuta altfel de inaltele notabilitati americane. Tocmai de aceeea ne-am gandit sa staruim asupra consecintelor asezarii geografice asupra istoriei noastre.
          Un alt eveniment recent care l-a avut in prim plan pe profesorul american a fost lansarea de catre Editura Vremea a cartii "Stephen Fischer -Galati ,80 de ani jurul lumii-povestiti de Lia Ioana Ciplea"


          De pe site-ul Editurii am reprodus o scurta prezentare a cartii
      " Vlăstar al unei familii de origine germană, venită în România odată cu cel care avea să devină Regele Carol I, profesorul universitar american Stephen Fischer‑Galaţi, născut în Bucureşti şi îndrăgostit de oraşul natal, a cunoscut destinul comun intelectualilor din clasa lui socială.
       Necruţătoarea istorie a secolului XX l‑a obligat ca, după o copilărie marcată de bună educaţie şi de dragoste pentru studiu, să ia calea exilului, împreună cu întreaga familie. Povestea devenirii sale, însoţită de cea a neabătutei sale iubiri pentru ţară, istorisită Liei Ioana Ciplea şi redată de ea, cât mai fidel cuvintelor profesorului, formează substanţa volumului de faţă."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu