joi, 20 iunie 2013

Wolfgang Derblich, un medic curios si o intalnire cu....... Romania eterna!


                 Ne intrebam, mai ales cand admiram o cladire veche  sau fotografia unui stramos, cand patrundem intr-un muzeu sau privim un film de epoca de la noi sau din alte tinuturi, cand citim o carte sau frunzarim un ziar editat in urma cu multe zeci de ani, ne intrebam asadar cum va fi aratat Romania acelor vremuri...Si sa nu uit o imprejurare, pentru mine extrem de frecventa, anume aceea in care ma intreb daca fapte, actiuni, intamplari, personalitati, stari de lucruri etc, etc ... care imi plac sau mai degraba nu-mi plac sunt doar realitati contemporane sau apartin unei "Romanii eterne" si de ce nu "fascinante".

 Sa recunoastem, de multe ori ne intereseaza mai cu seama opiniile unor straini care au calatorit sau chiar au lucrat un timp pe la noi. sa fie ei mai obiectivi? Greu de raspuns la o asemenea intrebare... Cert este ca privirea lor ete mai proaspata mai putin influentata de traditii de legaturi cu un mediu in care, pentru un roman face parte din personalitatea sa.
 In emisiunea pe care va invitam sa o ascultati va vom oferi aceasta posibilitate. Martorul dar si actorul ce a lasat aprecieri interesante despre Principatele Romane in deceniul Unirii de la 1859 este
Wolfgang Derblich, un medic curios si fin ….analist! Vor fi  referiri profesionale si literare la sistemul sanitar, igiena publica, starea strazilor, conditiile din penetenciare…. Wolfgang Derblich nu este de altfel un medic militar oarecare. Una dintre lucrarile lui de specialitate a fost de pionerat si a devenit celebra. Trata bolile simulate de militari si indica mijoacele prin care pot fi ele recunoscute.
                  O intalnire cu Romania eterna privita de un strain. Invitat : dr. Ileana Cazan,dir.adj. al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga ”al AR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu