marți, 11 iunie 2013

Comunismul romanesc sub lupa cercetatorilor


                  " Nicio tema nu-i este interzisa istoricului iar interesele si presiunile de orice ordin- politic,ideologic, personal- nu trbuie sa-l impiedice sa urmeze drumul cunoasterii, al exhumarii si interpretarii faptelor mai ales cand acestea au fost mult timp intentionat ingropate in taina arhivelor si a constiintelor."
                                                                           Stephan Courtois


                  Aceste cuvinte ce-i apartin cunoscutului istoric francez coordonator al unei monumentale lucrari de referinta " Cartea neagra a comunismului" ar putea fi un motto al unui eveniment ajuns la a III- a editie, Conferinţa Naţională «Comunismul Românesc» organizata de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) şi Institutul de Istorie «Nicolae Iorga» al Academiei Romane.



       Proiectul îşi propune instituţionalizarea unei conferinţe naţionale dedicate dezvoltării studiilor privind comunismul românesc în context european. Conferinţa – care are un caracter interdisciplinar şi se adresează tuturor celor interesaţi de analizarea comunismului românesc.
       In acest an in chiar ziua de deschidere s-au implinit 130 de ani de la moartea lui Karl Marx cel care a fost primul vazator al "stafiei comunismului".

    



Ei bine, tocmai "Pe umerii lui Marx", ca sa citam titul unei lucrari ce poarta semnatura unuie dintre invitatii emisiunii de astazi domnul prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, pe umerii lui Marx asadar, s-a catarat si apoi ne-a privit de sus, cu dispret ideologia comunista care isi propunea sa ne faca binele, sa ne aduca fericirea......cu forta! Si totusi pentru comunizarea acestui colt de Europa vina nu este a lui Marx decat in masura in care comunistii sovietici se revendicau, de cele mai multeori fara argumente, ca fiind continuatorii liniei sale de gandire si promotorii modului sau , schitat, de actiune. In regiunea noastra comunismul nu a pogorat cu harzobul ideologiei ci a fost adus cu .....tancul. Acelasi autor sintetiza :  

prof.dr. Dragos Petrescu

  

 "Comunizarea Europei Orientale nu a fost rezultatul unei maturizări economice, sociale şi de conştiinţă — aşa cum anunţase Karl Marx, gândindu-se la ţările Occidentului —, ci rezultatul unui război în care învingătorii şi-au împărţit harta şi şi-au exportat, fiecare, propriile principii, sisteme şi valori. Nu este vorba despre o glumă a istoriei, ci de o jumătate de secol în care ISTORIA insasi a fost pacalita."
      Vom vorbi despre comunismul romanesc pornind de la temele discutate la conferinta gazduita de Institutul "Nicolae Iorga" dar bazandu-ne cu deosebire pe opiniile avizate ale invitatilor, prof.dr. Dragos Petrescu, presedintele CNSAS si prof.dr. Adrian Cioroianu, decanul Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu