marți, 23 aprilie 2013

Numismatica, numismati si colectii faimoase


         De la Petrarca la printul Rainier de Monaco si regele Carol II al Romaniei, personalitati sau nu,diversi oameni, pasionati de frumusetea si valoarea aparte a monedelor, au devenit numismati si ne-au lasat colectii ce dau nu doar masura prosperitatii unor vremuri vechi ci marturisesc si preocuparea pentru ca aceasta prosperitate sa poarte emblema bunului gust, al elegantei si al  performantei tehnice.
         Inca din 28 decembrie 1903 un grup de entuziasi intre care D.A.Sturdza,M.C.Sutzu,Grigore Tocilescu sau Al. Cantacuzino, a fondat Societatea Numismatica Romana care isi propunea "sa dezvolte stiinta si arta numismatica in Romania".
         De curand, Academia Romana a publicat in seria "Tezaurul Academiei Romane" un volum dedicat colectiei donate acestui prestigios for al stiintei si culturii de Constantin Orghidan.

  

   Datoram aceasta lucrare importanta si frumoasa in aceeasi masura, domnilor dr. Emanuel Petac, şeful Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Române şi Preşedinte al Societăţii Numismatice Române si Stefan Vasilita. Facenm de asemenea mentiunea ca faimoasa colectie poate fi admirata la sediul Academiei Romane.Ea cuprinde monedele grecesti si romane colectionate de Constantin Orgidan, parte importanta a colectiei sale ce cuprinde peste 10.000 de artefacte (monede grecesti, romane, bizantine, medievale dar si sigilii, medalii, pietre gravate, bijuterii antice si bizantine, sigilii regale asiriene si babiloniene, scrabei egipteni, asadar un adevarat tezaur de o mare valoare stiintifica si desigur cu o mare valoare financiara.
                    

          Iata doar cateva perle ale colectiei intre care o moneda ce a fost emisă de Regele Ferdinand I al României  în baza legii nr. 1712 din 2 iunie 1927, publicată în Monitorul Oficial nr. 120 din 4 iunie 1927. Bătută numai în 3000 de exemplare şi considerată cea mai frumoasă dintre monedele moderne româneşti, piesa poartă milesimul 1922, fiind consacrată sărbătoririi a cinci ani de la încoronarea lui Ferdinand I la Alba Iulia ca Rege al României întregite si de asemenea celebra :

Camee Orghidan
       Cateva cuvinte si despre colectionar.Constantin Orghidan. De origine aromana, s-a nascut la Bucuresti la 22 iunie 1874 si a murit la Otelul Rosu pe 29 august 1944.
       A studiat la Brasov,Bucuresti , Budapesta, Graz si Viena devenind un excelent inginer dar dobandind si solide cunostinte in domeniul istoriei, filosofiei si arheologiei. A infiintat si condus numeroase societati industriale intre care Uniunea Metalurgica Romana, Socomet, Titan-Nadlag-Calan. A fost si administrator general al Uzinelor din Resita, apoi presedinte al Camerei de Comert si Industrie din Bucuresti. A fost membru de onoare al Academiei Romane (31 mai 1942) si membru al Societatii Numismatice Romane (din 1924).
            Asdar o emisiune despre colectii si colectionare cu privire speciala asupra unuia dintre cei mai importani numismati, inginerul, industriasul dar si omul de cultura Constantin Orghidan.
       

    

 

             Invitatul emisiunii este domnul dr. Emanuel Petac, şeful Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Române şi Preşedinte al Societăţii Numismatice Române

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu