vineri, 26 aprilie 2013

Magazin Istoric - 2012, adevarul de la .....pagina 5


            Se spune, cu mai multa sau mai putina dreptate, ca istoria se repeta. Se spune,cu mai multa sau mai putina dreptate ca, istoria este invatatoarea vietii. Avem multe posibilitati sa ajungem la in propriu punct de vedere. O mana (sau o carte ) de ajutor ne ofera redactorii indragitei reviste MAGAZIN ISTORIC.                    
           Posibile raspunsuri la intrebarile noastre gasim in interesantele articole care, pe intreg parcursul unui an, ne ajuta sa intelegem nu doar lumea trecuta ci si pe cea in care traim.
            Ne-am gandit ca astazi, pe parcursul emisiunii despre aceasta carte de istorie cu aparitie lunara, o emisiune cu care traditional incepem un nou an, sa ne oprim la comentarea unor texte apartinand unor mari personalitati ale culturii noastre, publicate , numar de numar, la pagina 5.
             Iata si cateva exemple si ....subiecte de meditatie :   
                              
                                                                                                                                                                       "De ce sa ne facem spaima si inima rea degeaba? La noi nu e nici mai multa, nici mai putina stricaciune decat in alte parti ale lumii....calitatile si defectele omenesti sunt
pretutindeni aceleasi; oamenii sunt oameni......
Nu, hotarat; neamul acesta nu e un neam stricat; e numai nefacut inca; nu e pan-acum dospit cumsecade. E inca nelimpezit de mizeriile seculare sub care a mocnit cu junghetura franta; inca nu creda in dreptate; inca nu poate scoate din sanu-i pe cine sa-l poata comanda; inca nu stie de cine sa asculte, fiindca nu are deocamdata incredere in mimini..."

Ion Luca  Caragiale, scrisoare catre Alexandru Vlahuta, MI numarul din aprilie 2012

        

"...Eu stiu ca guvernele sunt optimiste pentru timpul cat stau la carma, dar sunt extrem de pesimiste pentru momentele cand ar prevedea ca ca nu ele vor avea conducerea tarii......idealul creator e talismanul care transfigureaza realitatea si iti da puterea ca s-o birui..." 
                                                                       Nicolae Titulescu ,10 iunie 1921, MI august 2012

         " Ne aflam cuprinsi cu totii, cu buni, cu rai, intr-o societate grav deteriorata, ticalosita, ramasa, din propria ei alegere, pe mainile vechilor randuieli si ai vechilor mentalitati....
[ Ticalosii] se afla printre noi, misuna si faptuiesc, sunt in fruntea bucatelor, ne otravesc viata .....de cele mai multe ori nu avem ce sa le facem, pentru ca stiu sa cumpere sau sa sperie dreptatea, pentru ca stu sa lucreze in cardasie,sa se inhaiteze, sa se acopere unii pe altii si impreuna, sa se revendice de la idealuri, ei care nu au nimic sfant, sa joace teatrul virtutii. Mai ales stiu sa minta si sa masluiasca adevarul."
                                         Petru Cretia, MI noiembrie 2012


          Cele cateva citate sper sa va edifice asupra genului de teme pe care le vom aborda in discutia cu domnul Dorin Matei, redactorul sef al Magazinului Istoric, intr-o incercare de a da sau a stimula raspunsuri la frecventele intrebari, se repeta istoria sau este ea invatatoarea vietii.......

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu