miercuri, 6 februarie 2013

Islam - religie,istorie,interpretari


         Constatam ca, in vremea noastra, referirile la Islam si la lumea islamica au parasit in mare parte abordarile idilice ale basmelor, pildelor de intelepciune. Chiar referirile la prioritatile stiintifice pe care le datoram cu totii invatatilor arabi sunt tot mai rare.
Moscheea albastra - Istambul
         Este in schimb prezent din ce in ce mai mult un discurs politic si politizat cu accente pe pericolele ce pot veni din aceasta zona prezentata ca fiind greu de descifrat si desigur greu de inteles. In acelasi timp, in spatiul public, se aud mai putin vocile intelectualilor, ale specialistilor in cultura si civilizatia islamica si tot mai mult cele ale analistilor, oamenilor politici, militarilor.este in consecinta tot mai greu, pentru noi cei din public, sa ne facem propria parere sa ne formulam propriul punct de vedere. Ne lipsesc conostintele, ne lipsesc reperele, ne lipseste si timpul pe care sa-l dedicam lamuririi unor nedumeriri.....

Moscheea albastra - interior
               Ne-am adresat de aceea unui excelent specialist in istoria si civilizatia islamica, doamna lect.univ.dr.Laura Sitaru, prodecan al Facultatii de Limbi si Literaturi Straine de la Universitatea Bucuresti.

         Vom vorbi in aceasta emisiune mai ales despre un termen intens folosit dar de cele mai multe ori gresit inteles : JIHAD. Este un cuvant a carui radacina inseamna "a se stradui, a se zbate, a se sili".
         Vom afla de pilda ca exista doua Jihaduri, cel minor si cel major, care este, in credinta musulmana, semnificatia lor corecta, in ce masura ea este astazi respectata de credinciosi dar si cum este perceput sensul lor in afara lumii islamice.
          Iata de examplu cum infatiseaza Seyyed Hossein Nasr profunda semificatie a Jihadului major, cel interior pe care "omul trebuioe sa-l poarte in permanenta inlauntrul sau" subliniind ca el consta in "tensiunea constanta intre ceea ce parelnic si ceea ce realmente suntem ......"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu