miercuri, 27 februarie 2013

Ion I.C.Bratianu,un model ?

                                                                 
"Un popor care nu stie sa-si apere drepturile sale, in zadar asteapta sprijin peste granita"
                  Ionel Bratianu

       Cu 85 de ani in urma, joi 24 noiembrie 1927 ora 6.45, romanii il pierdeau pe Ion I. C. Bratianu cel care pentru multi este si astazi cel mai important om politic roman ....Folosind o expresie comuna am putea spune ca "a murit cu zile". Astazi infectia de care a suferit s-ar vindeca probabil cu cateva antibiotce. Atunci insa amigdalita a evoluat in "anghina strptococica cu septicemie" si nici un tratament nu i-a mai fost de ajutor.
  
      Ii vom dedica emisiunea de astazi pe parcursul careia ii veti putea asculta si vocea. Sunt multe ratiunile pentru care ne intoarcem la evocarea unor astfel de personalitati si intre ele un motiv puternic al fi acela ca se tot vorbeste despre lipsa de modele, despre confuzia de valori care ar 'justifica" in viziunea multora realitatea de astazi si mai ales imposibilitatea de a o schimba... Asa sa fie oare ?
     Vom cita in randurile ce urmeaza cateva dintre frazele rostite sau scrise de I.I.C.Bratianu in incercarea de a-l cunoaste cat mai direct posibil si de aprecia daca modul sau de a gandi politica s-a...perimat.
           
"Cei mai multi isi inchipuie ca politica e un fel de distractie cu foloase si onoruri.politica e ceva grav,grav de tot. ai in mana viata si viitorul tarii tale."
            "In chestiunile cele mari, in acelea de ordin moral care stapanesc viitorul unui neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare si nationalitate, nu pot fi motive de oportunitate care sa te hotareasca a te compromite, coborandu-te de pe taramul inlt si sigur al principiilor"

 Si iata un cuvant adresat in 1919, parlamentarilor :

        " Sunteti domnilor,reprezentantii unui popor care este mandru si poate fi mandru de trecutul sau si care trebuie sa aiba mereu incredere in viitorul sau. Nu scadeti rolul pe care el trebuie sa-l aiba in lume; fiti cat mai modesti pentru persoana dumneavoastra, nu fiti modesti pentru poporul pe care il reprezentati."

               Despre Ion I.C.Bratianu s-a scris si se va mai scrie s-a vorbit si se va mai vorbi ! O vom face si noi astazi cu normalitate, fara exaltari sau cuvinte bombastice, cu convingerea ca istoria noastra are personalitati care merita sa fie evocate si care pot fi chiar.... modele. 
           
      Invitat este domnul profesor universitar dr.Ion Bulei un excelent cunoscator al perioadei, al personalitatii care este personajul principal al emisiunii dar si al doctrinelor politice ce dominau epoca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu