marți, 6 noiembrie 2012

Salvarea aurului polonez


               Se spune ca, dandu-si seama ca vor fi invinsi de romani, dacii au hotarat sa-si puna la adapost tezaurul... Ar fi deviat cursul unui rau, ar fi sapat o tainita in albia secata si apoi odata cu revenirea apelor au scufundat comoara in...legenda.
               Dupa un mileniu si opt sute de ani romanii, socotind ca tara ar putea fi ocupata de Puterile Centrale, s-au gandit sa-si salveze valorile incredintandu-le aliatilor rusi. Au trecut de atunci 95 de ani, la conducerea tarii vecine s-au succedat prim secretari si presedinti dar cea mai mare parte a tezaurului nostru a ramas arestata in vreun beci al Kremlinului ..... Haraso aliati si pretini!
               In ceeea ce privesta tezaurul lor, polonezii au fost mult mai norocosi. Asta daca noroc se numeste sa ai vecini care se dovedesc a fi oameni de caracter si sa le ceri ajutorul.




              Asa se face ca in septembrie 1939, au trecut rapid prin Romania si au fost imbarcate in portul Constanta, pe un vas britanic, 1200 de lazi in care se aflau 70 t aur (in valoare de aproximativ 69 milioane dolari la cursul din 1939). A fost o adevarata aventura.Guvernul roman a rezistat presiunilor la care a fost supus de Reich, care cerea confiscarea si predarea tezaurului polonez catre Germania.Ministrul roman de extene,Grigore Gafencu a transmis guvernului nazist raspunsul ferm al Romaniei "Guvernul roman a refuzat sa primeasca in depozit acest aur, el nu se poate opune sa  tranziteze aurul polonez care e o marfa ca toate celelalte". O aventura care a continuat si dupa ce acesta a parasit spatiul romanesc.
             Odiseea aurului polonez a fost subiect de film, a fost povestita si analizata in numeroase carti de istorie.
              Continutul celei mai recente:
            va face obiectul discutiei pe care va propunem sa o ascultati in emisiunea de astazi. 

   





 Invitat este domnul Dorin Matei, redactor sef al revistei Magazin Istoric, coautor al acestei carti ce cuprinde multe documente inedite pastrate in arhiva BNR. Va participa la emisiune printr-o scurta interventie telefonica si celalat autor al lucrarii, domnul Cristian Paunescu, consilier al Guvernatorului BNR.
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu