vineri, 16 noiembrie 2012

Istoriografia rusa si sovietica despre punctele de intersectie ale istoriei popoarelor roman si rus.(II)


      Cu ceva vreme in urma, discutand cu excelentul cunoscator al istoriei Imperiului Rus si Sovietic care este dr. Cosmin Popa, trecem in revista cateva dintre evenimentele care au marcat istoria comuna a celor doua popoare, conturam cateva dintre personalitatile care s-au evidentiat, staruind mai cu seama asupra anului 1812 si perioadei care i-a urmat.
      Citind zilele trecute cateva stiri ce relectau pozitia unor oficiali rusi in problema tezaurului romanesc confiscat de autoritatile bolsevice dar mentinut in captivitate pana astazi :

       


      "Sa nu dezgropam trecutul", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe rus, Alexander Lukashevici.
                 "Parlamentarii romani au incercat, inca o data, sa internationalizeze aceasta problema, care demult si-a pierdut actualitatea. Regretam ca o institutie precum Consiliul Europei este folosita ca o platforma pentru asemenea idei si solicitari", a mai spus oficialul rus, citat de agentia RIA Novosti
                  "Consideram ca tentativele de a dezgropa trecutul, in conditiile actuale, sunt contraproductive si pot alimenta emotii nedorite, abatand atentia de la problemele actuale ale cooperarii bilaterale", a concluzionat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Federatiei Ruse.
asadar citind aceste puncte de vedere, ce par a fi oficiale, ne-am gandit sa continuam dicutia despre istoria noastra comuna invitandu-l din nou in studio pe domnul dr. Cosmin Popa, cercetator la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Romane.

    Nu vom aborda fireste doar acest subiect desi fie ca abordare principiala fie privita pragramatic problema tezaurului romanesc este, din pacate, actuala si preocupanta.
     Vom vorbi ,de pilda, despre ultimatumul sovietic din 1940 si persecutiile care au urmat, despre comunizare .....ca vorba celor vechi "historia magistra vitae"sa fie mcar teoretic adevarata, conditia prealabila ar fi ....sa o cunoastem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu