luni, 19 noiembrie 2012

Grigore al III- lea Ghica, un domnitor martir.

                         
                                       

       "Ocuparea Bucovinei nu corespunde cu asigurarile ce se dau Portii de Curtea Austriei.                                                               Partea ocupata a Moldovei intrece in imbelsugare si valoare toate cealalalta parte a tarii. Locuitorii Moldovei cer cu staruinta ca Poarta sa-i apere in contra unei pierderi atat de importante.
      Moldovenii se afla in mare neliniste, ce mijloace sa afle pentru a inlatura pericolul, daca sa lucreze singuri cu insesi puterile lor pentru a lor scapare sau daca, nefiind aparati de suzeranul lor sa alerge la o alta putere straina"       
          Acest fragment din depesa pe care Grigore al III- lea Ghica,domnitorul Moldovei  a trimis-o Sultanului dupa ce din trupul tarii fusese desprinsa Bucovina  este pilduitoare din cel putin doua puncte de vedere.
         Mai intai pentru ca ea inregistreaza reactia domnitorului la o rapire ce i se vadea a fi deopotriva importanta si injusta. Este apoi de remarcat  fermitatea exprimarii ceea ce denota nu doar increderea in dreptatea celor sustinute ci si o atitudine independenta chiar amenintatoare la adresa Portii care, fata de schematismul in care am fost obisnuiti a incadra domniile fanariote, surprinde......
         Ce-l indreptatea pe voda Ghica sa-si permita a-i sugera
Sultanului ca Moldova si-ar putea alege un alt protector ( Rusia?). Iata doar una dintre problemele pe care le vom discuta in emisiunea noastra.
         Vom evoca desgur figura tragica a autorului acestei depese, Grigore al III- lea Ghica, un domnitor luminat,dusman al Imperiului Austriac si prieten al celui Rus, bun organizator si inamic al abuzurilor, ctitor de biserci, de scoli dar si de fabrici, preocupat nu doar de propria bunastare ci si de cea a celor pe care ii carmuia. 
        Invitata noastra este doamna prof.dr. Georgeta Filitti excelent cunoscator al istoriei acestei perioade.    Vom starui fireste asupra imprejurarilor care au facut posibila executarea domnitorului, de catre un capugiu trimis de Poarta, in chiar capitala Moldovei, in noaptea de 1 spre 2 octombrie 1777 in casele "Beilicului". Sfarsea astfel un domnitor inteligent si patriot care incercase sa construiasca o politica proprie manevrand intre austrieci,rusi si turci dar care a cazut victima intrigilor tesute peste capul sau de cei pe care credea ca-i poate folosi in acest demers de obtinere a unei mai sporite autonomii.   Daca in vizita la Iasi patrundeti in biseca Sfantul Spiridon unde a fost inmormantat, cugetati o clipa la cel ce a fost Grigore al III- lea Ghica si la curajul sau de a protesta, intr-o vreme (ca si altele) a supunerii, fata de un targ incheiat, ca de obicei, intre cei mari pe seama celor mici. Bucovina, instrainata atunci la 7 mai 1775 va reveni in trupul tarii abia in noiembrie 1918.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu