joi, 23 mai 2013

Reich-ul milenar a durat.....12 ani. Opt decenii de la instaurarea unei dictaturi criminale.



           " Nu recunosc in Germania de azi nimic din maretia celor ce au sfintit geniul omenesc din secolul trecut. Asta nu inseamna ca poporul german s-a schimbat, nu, ci ca a intrat cu ochii in lumina unui soare fals care i-a luat vederea."   
                                                                                     George Enescu, interviu 1936

     Cu sensibilitatea artistului George Enescu caracteriza astfel, plastic si corect deopotriva eclipsa in care, timp de 12 ani avea sa se gaseasca poporul german si nu numai caci umbra bruna  avea sa se intinda asupra unei mari parti a continenentului nostru.
      Am cercetat cu ani in urma presa romaneasca din ianuarie - februarie 1933. Putine erau referirile la schimbarea politica din Germania. O mai mare atentie se dadea ...faptului divers.
Si totusi la 30 ianuarie, la ora 11 si 15 minute, in fata batranului presedinte, 
maresealul  Paul von Hindenburg, pe atunci in varsta de 86 de ani, depunea juramantul pe Constitutia de la Weimar, un nou cancelar, Adolf  Hitler.....In decurs de numai 10 luni Hitler avea sa devina conducatorul absolut al Gemaniei. De mentionat ca in Italia procesul durase 7 ani.....
       
        Iata doar cateva dintre evenimentele care au jalonat acest parcurs rapid:


       - 27 februarie 1933, incendierea Reichstag-ului dupa care presedintele Hindenburg semneaza un decret prin care introduce starea de asediu suspendand si cateva articole extrem de inportanta din constitutie (libertatea persoanei, a presei,dreptul de asociere si intrunire secretul corespondentei, inviolabilitatea persoanei si a domicilliului....) In fapt se semna sentinta de condamnarea democratiei germane
      - 5 martie 1933, alegeri care totusi nu dau majoritate absoluta partidului nazist care obtine doar 44% din voturi
      - 24 mai, intrunirea noului Reichstag caruia Hitler i-a cerut dreptul de a conduce fara control parlamentar. Intimidati, aflati sub puterea legii martiale sau deadreptul arestati din cei 647 de deputatii participa la sedinta doar 535 din care 441 voteaza ca Hitler sa devina dictator.
         L-au adus la putere personalitatea sa puternica, capacitatea de a fascina prin discursuri, pregatite cu minutiozitate in fata oglizii, in care se facea ecoul dorintelor imediate ale germanilor dar si al frustrarilor  care le fusesera inoculate dupa incheierea primului razboi mondial. Se pare insa ca fascinatia ii atingea si pe interlocutorii sai, oameni politici din tari in care democratiea era de multa vreme consolidata. Un exemplu este ceea ce s-a intamplat la Munchen
   Vechiul nationalism german si pangermanismul sunt dealtfel baza ideologica a ascensiunii extremei drepte in perioada interbelica. Se adauga si nu este deloc de neglijat, situatia economica extrem de dificila a Germaniei care slabita de razboi traversa si cumlita criza economica a acelei perioade. Contextul economic a fost abil speculat de Hitler si NSDAP care cu sprijinul unei importante parti din patronatul industial elita financiara a trecut de la promisiuni la realizari palpabile care au deteminat un curent de apreciere din ce in ce mai larg. totul croborat cu o represiune care innabusea orice voce potrivnica.
        Vom vorbi despre Hitler si regimul sau avandu-l ca invitat pe domnul prof. univ. dr. Constantin Hlihor si vom porni de la cateva idei cuprinse in celebra lucrare a lui Ernst Nolte, "Fascismul in epoca sa". Istoricul german consdera ca pentru al intelege pe Hitler trebuie sa luam in considerare trei trasaturi definitorii ale personalitatii sale, asadar :
         - infantilismul - argumente, la 50 de ani dispune construirea unui pod peste Dunare identic cu cel pe care il imaginase la 15 ani sau faptul ca, in peroada 1933-1934, reciteste toate volumele lui Karl May cel care, dupa cum afirma,  "i-a deschis ochii catre lume si viata " .
          - monomania - gasirea de vinovati intotdeauna in exterior asadar " raufacatorii din noiembrie" vinovati pentru sistemul de la Weimar, habsburgii pentru situatia din Austria, comunismul, capitalismul si fireste  evreii.
          - talentul mediatic prin care se proiecta in chip de idol
           Vom vorbi asadar despre Hitler si Reichul milenar care nu a durat din fericire decat 12 ani dar a lasat in urma nu doar ruine ci si cele mai cumplite drame pe care le-a trait omenirea si ma gandesc desigur la Holocaust dar, deopotriva, la cele suferite de multe alte popoare intre ele si cel german intrat la 30 ianuarie 1933 ," in orbita unui soare fals".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu