joi, 30 mai 2013

Comunismul de la F la .... O. Enciclopedia regimului comunist II - REPRESIUNEA


                Privita la scara istoriei, despartirea noastra de comunism este de data recenta... A trecut totusi aproape un sfert de secol timp care, din punctl de vedere al unei vieti omenesti ne pare a fi indelungat. Atat de indelungat incat cei tineri, in mod firesc, nu-l cunosc decat din carti, filme, prin intermediul mass- media sau din povesti, iar noi, cei care l-am trait, constatam cu surprindere ca prinsi si cuprinsi de prezent l-am cam uitat. Asta daca si aici am deja certitudini, l-am cunoscut vreodata in toata complexitatea sa "teoretica si mai ales practica".Tocmai de aceea si pentru unii si pentru altii, orice informatii suplimentare sunt binevenite, desigur daca sunt corecte si daca  exista un interes pentru trecutul apropiat macar pornind de la dorinta de a intelege prezentul.
                                                             
     

       Vom vorbi astazi despre o lucrare de exceptie, volumul al II-lea al Enciclopediei regimului comunist, editata de Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, sub coordonarea prof.univ. dr. Octavian Roske.
                 Este doar una din zecile de lucrari pe care acest institut, condus de prof.univ. dr Radu Ciuceanu, le publica, lucrari esentiale pentru a defini o epoca de care ne-am despartit de rlativ putina vreme. Lansarea, pe care o ilustram co o fotografie in care apare si directorul institutului, s-a desfasurat de curand in Aula Academiei Romane.
                  De ce credem insa ca ne aflam in fata unei carti de exceptie ? Pentru ca este in acelasi timp o enciclopedie ( de la F la O), dr si o carte despre comunism care poate fi citita pagina cu pagina fara sa remarci intreruperi ale cursivitatii. As spune chiar mai mult si anuma ca alternarea de subicte, planuri si idei dace lectura chiar mai atractiva ( daca folosirea acestui cuvant imi este permisa in relatie cu comunismul). Se mai desprinde cred si o alta constatare si anume aceea ca represiunea comunista (tema volumului) acoperea surprinzator de uniform toate literele alfabetului.........

 Asadar o noua carte despre comunism, despre prefacerile pe care si le propuneau si ne obligau sa le acceptam corifeii noii ere, despre etapele infaptuirii lor, despre victime si calai, despre lagare inchisori si colonii, despre institutii, practici si tinte despre....
      Cu mentiunea apasat subliniata ca telul suprem era faurirea omului nou, iar pentru atingere lui niciun efort nu era prea mic si nicio represune prea blanda. Invitatul emisiunii este prof.univ.dr. Octavian Roske.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu