marți, 4 octombrie 2011

Actiunea "Recuperarea" Securitatea si emigrarea germanilor din Romania (1962 - 1989)

                "Partea romana va aduce la cunostinta hotararea sa de a anula CONVENTIA CONFIDENTIALA ,incheiata cu Dvs.in legatura cu plecarea definitiva din Romania in R.F.Germania a unor cetateni romani de nationalitate germana ......deci ,pe viitor, partea germana nu mai are obligatia sa efectueze plati pentru persoane care pleaca definitiv din Romania si se stabilesc in R.F.Germania."
                Am citat un fragment dintr-un document datat 5 decembrie 1989 in care este redata discutia desfasurata la Bucuresti intre maiorul de securitate Gelu Eftimie si partenerul sau german cunoscut sub numele conspirativ de "EDUARD".Se punea astfel capat ,unilateral ,unei actiuni ce se desfasurase vreme de 37 de ani si se soldase cu emigrarea in RFG a celei mai mari parti a comunitatii germane din Romania pentru un un pret de aproximativ 1 miliard de marci .....
                 Despre aceasta "vanzare" a etnicilor germani s-a scris mult,s-a vorbit si mai mult dar datele concrete au lipsit.Lucrarea despre care vom discuta in emisiunea de astazi ridica o parte insemata din valul care a acoperit aceasta operatiune intremediata ,fireste de la inceput la sfarsit de Securitate.Cartea se numeste "Actiunea Recuperarea .Securitatea si emigrarea germanilor din Romania (1962 - 1989)" si a aparut la Editura Enciclopedica sub egida Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii .                 
                Autorii : Florica Dobre,Florian Banu,Luminita Banu si Laura Stancu publica pentru in premiera documente ale Securitatii prin intermediul carora putem urmari desfasurarea acestei actiuni atat de mediatizate dar si atat de controversate.
                Lucrarea ,fara indoiala impresionanta, nu isi propune nici sa inocenteze nici sa condamne ci sa infatiseze faptele asa cum au fost. De altfel credem acesta este sau ar tebui sa fie menirea istoriografiei .               
                Desigur ca cititorii ,ascultatorii adica cei interesati de prezent dar si de trecut ,avand  la indemana datele necesare vor putea ajunge la concluzii proprii . Este si ceea ce isi propune si Emisiunea pe care va invitam sa o ascultati a carei invitata este una dintre autoare,doamna Laura Stancu,director al Directiei Arhiva Centrala din cadrul CNSAS.
               Vom afla cine a initiat actiunea,cum se plateau banii si in ce conturi intrau ,despre implicarea oamenilor politici din ambele tari pana la cele mai inalte nivele, despre acorduri bilaterale care tineau cont de rezolvarea problemei etnicilor germani etc. etc. Vom da doar doua exemple . In 1971,la Koln a fost efecuata o plata de 2.100.000 DM din care pentru 68.049,40 DM , Securitatea a pretins si a primit ....un analizor automat de sange. Un an mai tarziu , din cei 1.500.000 DM aceeasi institutie a primit nimic altceva deacat tehnica operativa in valoare de 800.000 DM.Asadar ,o parte din banii obtinuti pentru germanii ce paraseau Raiul comunist erau folositi pentru suprevegherea celor ce nu puteau profita de o astfel de sansa.
             
              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu