marți, 9 noiembrie 2010

Romania la Conferinta de pace de la Paris (1919-1920)

            Emisiunea al carei invitat a fost prof.dr.Dumitru Preda unul dintre autorii volumului s-a constituit intr-o avanpremiera a lansarii acestei importante lucrari ce aduna documente edite dar foarte multe inedite referitaoare la prezenta Romaniei la Conferinta de Pace care a incheiat din punct de vedere diplomatic "Marele Razboi"
            Vom prezenta in sinteza aprecierile de care s-au bucurat cartea si inplicit autorii,Dumitru Preda, Ioan Chiper şi Alexandru Ghişa la festivitatea desfasurata miercuri, 3 noiembrie 2010, în Sala de Marmură a Băncii Naţionale a României (BNR).

"Lucrarea, un prim volumdintr-o iniţiativă mai amplă, prezintă, prin intermediul celor 528 de documente, în majoritate inedite, desăvârşirea statului naţional unitar şi independent român la 1 Decembrie 1918, recunoscută prin sistemul tratatelor de pace de la Paris din 1919-1920. Acesta reprezintă momentul de vârf al unui îndelungat şi plin de sacrificii efort al întregii naţiuni pe drumul afirmării identităţii sale suverane, înscrisă în amplul proces de transformări calitativ superioare în relaţiile internaţionale de pe continentul european şi din lume înregistrate în prima parte a secolului al XX-lea.

      Volumul a apărut cu sprijinul Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni. Preşedintele acesteia, Victor Crăciun, a apreciat că lucrarea evidenţiază "interesul pentru cei care au pus temelia unirii şi desăvârşirii neamului nostru", când se împlinesc "90 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon".
Istoricul Dinu C. Giurescu a lăudat iniţiativa publicării lucrării, "un efort ştiinţific şi editorial", volumul "înfăţişându-ne toate meandrele activităţii diplomatice pe care delegaţia română le-a desfăşurat tocmai pentru a-şi prezenta cauza". "Câteodată câştigi războiul, dar e foarte greu să câştigi pacea", a spus Giurescu.
"Ionel Brătianu, ca şi ceilalţi membri ai delegaţiei române, a ştiut să apere cauza românească în faţa Marilor Puteri, care, ca şi acum, dictau", a subliniat istoricul.
        Dinu C. Giurescu a susţinut "în nume personal" că "aceste hotare care au fost confirmate de două ori de Marile Puteri, a doua oară în 1947, sunt primejduite de noua iniţiativă de împărţire în regiuni de dezvoltare a României, care a trecut prin Senat, fără nici un minut de dezbatere".
"Am constatat că teritoriul Transilvaniei va fi divizat în două părţi, una de nord şi alta de sud, pe traseul fostului Dictat de la Viena", a spus el.
De asemenea, istoricul a arătat că un al doilea aspect care îl îngrijorează este Legea educaţiei, care prevede în articolul 3 principiile educaţiei în România, între care nu a găsit "patria, nevoia de a lupta pentru ea". "Eu, personal, cred că dacă lucrurile merg tot aşa noi vom pierde în 15-20 de ani unitatea naţională în conştiinţa publică", a apreciat Dinu C. Giurescu.
         Istoricul Ioan Scurtu a remarcat profesionismul autorilor, afirmând că volumul este "foarte binevenit în anul aniversării Trianonului, cartea putând fi prezentată la 4 iunie 2010, când în alte părţi Trianonul a fost aniversat cu mare pompă, vorbindu-se de dictat, dar neamintindu-se de 1947".
"Oamenii politici ai timpului au fost foarte preocupaţi de realizarea politicii de promovare a României, în ciuda opoziţiei Marilor Puteri, prin prezentarea acestui fapt volumul fiind una dintre realizările istoriografice de marcă", a afirmat Ioan Scurtu.
         Istoricul Ionel Calafeteanu a evidenţiat că "la Conferinţa de pace de la Paris a fost o adevărată bătălie, pe care România a câştigat-o cu mari greutăţi". "În momentul în care ni s-a redat statutul de aliat, acesta nu ni s-a oferit pe ochi frumoşi, ci potrivit unor interese ale Marilor Puteri", a spus Calafeteanu.
El a evidenţiat "componenta patriotică" a demersului autorilor, întrebându-se retoric: "Dacă nu ne vom cunoaşte istoria, ne mai îndreaptă ea paşii spre viitor?".
         Ioan Chiper, unul dintre autori, a declarat că volumul reprezintă "imaginea diplomaţiei noastre în afară", adăugând că el trebuie să ajungă în marile biblioteci străine "pentru a contribui la crearea adevăratei imagini a României din lume".
         Profesoara Rodica Moisiuc a atras atenţia că "România este una dintre puţinele ţări care nu are o colecţie naţională de documente diplomatice, care să fie puse la dispoziţia cercetătorilor români şi mai ales străini, spre cercetare şi studiu".
         Profesorul Dumitru Preda a apreciat că în formarea generaţiei actuale de diplomaţi este necesară cunoaşterea istoriei, volumul lansat evidenţiind, potrivit acestuia, punerea bazelor Societăţii Naţiunilor, la care România a avut o contribuţie importantă, precum şi deschiderea ţării noastre spre spaţiul asiatic ori contribuţia românilor din afara ţării la efortul edificării statului naţional unitar român. El a chemat la unirea eforturilor istoricilor pentru publicarea de către autorităţi, peste hotare, a unor asemenea lucrări.
Preda a anunţat că volumul al doilea, în două părţi, şi al treilea vor vedea lumina tiparului în 2011.
          Din partea Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, i-a fost decernată Medalia jubiliară "Pasărea Măiastră" şi un album jubiliar Brâncuşi, cu speranţa că acesta va continua şi pe viitor să sprijine cultura naţională."

Material furnizat de Agentia Nationala de Presa Agerpres si citat de ArtSpirit.ro

         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu