marți, 30 noiembrie 2010

Ferdinand de Lesseps"Marele Francez"(1805-1894)

           A fost o vreme, vremea lui Caragiale,cand Panama in calitate de substantiv comun (asadar panama ) era un sinonim al excrocheriei de mari dimensiuni, insotita fireste de coruptie la nivel inalt.Pe buna dreptate am spune daca luam in seama ca falimentul "Companiei Universale a Canalului Interoceanic Panama "  a provocat ruinarea a 85.000 de mici actionari,un sir de acuzatii si de procese intentate unor puternici ai vremii, condamnari dar ......  nu si executarea lor.
           Vorba lui Hitchock insa,nu despre coruptie vom vorbi noi in emisiunea de astazi,oricum lumea avea sa vada si sa se uimeasca de multe alte "inginerii"... vom vorbi despre o mare personalitate care a marcat fara indoiala epoca sa : Ferdinand de Lesseps. Numele si prestigiul sau au contribuit cu voie sau fara de voie la credibilizarea initiativei de a lega Atlanticul de Pacific taind istmul Panama.Si din nou vom spune - pe buna dreptate - caci Ferdinand de Lesseps reusise infaptuirea unui proiect visat inca din antichitate, saparea Canalului de Suez.Diplomatul si antreprenorul de succces devenise astfel una dintre cele mai cunoscute si respectate pesonalitati ale Frantei, fiind supranumit chiar"Marele Francez".




 Ferdinand de Lesseps ( 19 noiembrie 1805 - 7 decembrie 1894)

                   Cum a ajuns de Lesseps la o asemenea notorietate, care este povestea celor doua intrprinderi faraonice,cat adevar si cata fictiune ii insotesc posteritatea ? Iata doar cateva dintre intrbarile la care incearca sa dea raspuns dialogul purtat cu invitatul emisiunii,domnul profesor dr. Marian Stefanescu de la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu