marți, 26 noiembrie 2013

Vremea care schimba lumea

       In luna septembrie, cunoscutul canal de filme documentare Viasat History programeaza (sub acest titlu) un nou si interesant serial, in 9 episoade in care sunt dezvaluite " misterele din spatele unui eveniment istoric major". Este vorba, mai precis, despre modul in care "cele mai puternice forte ale Naturii... seceta intensa, ploaia torentiala, gerul extrem si vanturile imprevizibile" au influentat desfasurarea faptelor si au creat chiar "adevarate puncte de rascruce in istorie"
      In cea de a 4-a emisiune realizata in parteneriat cu Viasat History, Radio Romania Cultural  vom prezenta cateva evenimente ale trecutului nostru, staruind asupra modului in care ele au fost influentate de ....fortele naturii. Ne-am oprit la:

      1. Rezistenta antiotomana a domnitorului Ioan Voda cel Cumplit (Viteaz). Bataliile de la Jiliste si Roscani- iunie 1574
                          In mod absolut dramatic natura a fost potrivnica voievodului moldovean jucand un rol esential in piederea luptelor si inplicit determinandu-i sfarsitul tragic.Pe 10 iunie 1574 oastea lui Ioan voda a infruntat in camp deschis, la Jiliste, pe malul de SE al lacului Cahul.
     Cu toata tradarea unor cete boieresti oastea lui Ioan voda a respins prin foc de artilerie si lupte corp la corp trei asalturi ale armatei otomane.
      Intervine insa imprevizibilul, o ploaie torentiala care uda praful de pusca si face astfel artileria inutilizabila. Batalia este pierduta, armata moldoveana se retrage amenajeaza la Roscani o noua tabara intarita si suporta in zilele de 11 si 12 iunie 1474 asaltul ostirii turco- tatare. Deznodamantul tragic este grabit de o alta "interventie"  a Naturii. Tabara nu avea sursa de apa.... Dupa cum se stie, Domnitorul si oastea sa capituleaza si este in mare parte masacrata, Ioan voda isi piede viata sfasiat de camile si astfel se incheie ceea ce se va dovedi a fi ultima actiune romaneasca singulara.

      2.   Batalia de la Stanilesti ( 8-12 iulie 1711)
                              In acele zile armatele Tarului Petru cel Mare si ale voievodului moldovean Dimitrie Cantemir au infrunta o puternica oaste otomana. Sfarsitul confruntarii este cunoscut. Incercuite de otomani trupele ruso-moldave nu mai pot continua ostilitatile si Petru cel Mare inainteaza propuneri de pace acceptate de Marele Vizir care, se spune, ca ar fi fost cumparat de unde i s-ar fi tras si mazilirea.

Rusia pierde importante posesiuni la Marea Neagra intre care Cetatea Azov, Dimitrie Cantemir alege sa se puna sub protectia Tarului si se refugiaza in imperiul sau si foarte important in Moldova casi cativa ani mai tarziu in Tara Romaneasca se instauraza pentru un secol domniile fanariote. Desigur istoria nu se face cu "daca" insa ne putem intreba ce s-ar fi intamplat daca victoria ar fi fost de parte crestinilor.
Poate secolul ar XIX- lea ar fi fost anticipat si astfel istoria Tarilor Romane ar fi luat un cu totul alt curs devenind fie independente fie gubernii ale marelui imperiu ...... Unde intervine Natura ? Ei bine spatiul moldovean era in acele vremuri sub apasarea secetei ce adusese cu sine valuri de lacuste, foamete si deci un dusman suplimentar, deosebit de redutabil caruia trebuiau sa-i faca fata armatele moldo- ruse. Iata o descriere facuta de Peter Heinrich Bruce ofiter german de origine scotiana aflat in armata Tarului : "  ne-am continuat marsul de-a lungul Prutului pana in ziua de 21 iunie cand am dat de un roi ingrozitor de lacuste, care cand s-a ridicat a intunecat toata armata ca un nor.Ele nu mancasera numai toata iarba de pe campii, ci si frunzele si coaja frageda a copacilor.... Era un lucru ciudat ca lacustele nu au parasit nicio clipa armata noastra si cum ne asezam corturile se asezau jos si acopereau intreaga tabara. Noi am tras cu tunul si cu pusca si am presarat pulbere pe pamant si i-am dat foc ca sa le alungam dar totul a fost zadarnic"

     3.  Un moment  semnificativ  in desfasurarea primei conflagratii mondiale a secolului XX.
                              - Manevra de la Flamanda (18 sept/1 oct- 22 sept/5oct 1916 )
          Vom vorbi despre tentativa efectuata de armata romana cudusa de generalu Averescu, in cooperare cu trupe rusesti, de a incercui si ascoate din lupta armata bulgara. Reusita ar fi pemis o ofensiva comuna spre sud, jonctiunea cu Armata de la Salonic si de ce nu, un alt curs al razboiului...
Totul s-a naruit sau mai bine spus s-a "inundat" caci este vorba depre inregistrarea unor ploi torentiale a caror efect a fost eliberarea monitorelor austrice, blocate de nivelul scazut al apelor, care au putut astfel distruge podul de pontoane ce traversa Dunarea inainte ca armata romana sa treaca in totalitate pe malul drept al fluviului provocand astfel esecul preconizatei ofensi si...poate o schimbare de curs a razboiului pe acest teatru de operatii.

                       Invitat prof.univ. dr Petre Otu, directorul adjunct al Institutului pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara


Un comentariu:

  1. Atentie, va rog, la editarea textului. Cititi ce ati scris mai sus si trageti concluzia
    asupra defectelor de constructie frazeologica.
    Regula: Un reporter/redactor nu are ce cauta in media daca nu cunoaste aproape perfect limba romana.

    RăspundețiȘtergere