joi, 7 iunie 2012

Copii - dusmani ai poporului.


      Acesta este titlul unei carti aparute de curand la Editura Curtea Veche.

            Autoarea, doamna profesor Lacramioara Stoenescu, este invitata emisiunii pe care va invitam sa o ascultati.
             Pot fi insa copiii "dusmani ai poporului"? De fapt poate fi cineva dusmanul propriului popor?
             Intr-o tara democratica este greu, daca nu chiar imposibil de imaginat o asemenea "crima". In tarile cu regimuri totalitare insa lucrurile stateau cu totul altfel .....Poporul era de fapt regimul, regimul era Partidul iar Partidul se confunda de fapt cu conducatorii sau conducatorul sau. Asadar daca nu erai de acord cu conducatorul, Partidul ,regimul deveneai pe data dusmanul ....poporului!!!
             Dar copiii ? Cei mai multi nu sufereau decat presiunea ideologica, erau victime ale programului de construire a " omului nou ".Cu ce consecinte? Le putem si astazi observa.Erau insa si doua categorii de victime directe ale sistemului, in cazul Romaniei cel socialist. I-am numit pe informatorii si mai ales pe cei eliminati din scoli, deportati sau intemnitati pentru ca,nu-i asa, "aschia nu sare departe de trunchi" ! Vor fi fiind cu siguranta deosebiri intre cele doua categorii de victime dar cred ca incadrarea este, in principiu , corecta.
             In carte mentionata,doamna Lacramioara Stoenescu care ne-a pus la dispozitie si fotografiile pe care le postam, ne povesteste un episod dramatic al propriei existente. Dupa ce la 14 aprilie 1952 tatal ,Corneliu Stoenescu, fost pretor al unei plese din Bragan este arestat ( considerat "element dubios"),

Impreuna cu parintii cu catva ani inainte de deportare
intemnitat pentru 2 ani fara condamnare iar familia deportata din Giurgiu, in satul Radaseni de langa Falticeni. Satul era plin de deportati, conditiile de trai foarte grele iar atitudinea gazdei destul de neprietenoasa. Cea mai dura si nemeritata lovitura a primit-o fetita din clasa a IV - a atunci cand directorul scolii a intrat in clasa si sponandu-i " tu esti dusman al poporului " a anuntat-o ca este exmatriculata.

La revenirea din deportare impreuna cu mama si o ruda apropiata
            Din fericire doamna Lacramioara Stoenescu a reusit sa invinga incercarea la care a fost supusa. Multora dintre copiii pedepsiti atunci doar pentru ca existau  le-au fost insa frante aripile, le-au fost mutilate destinele.Totul in numele " umanismului socialist"  .....
             Pe parcursul emisiunii vom intra in legatura telefonica cu trei prieteni si colegi de suferinta ai invitatei noastre : doamna Magda Teodorescu si domnii Dinu Popescu si Dinu Vlad .
              De ziua copilului va vom vorbi despre alte copilarii din vremuri pe care le dorim pentru totdeauna apuse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu