vineri, 20 mai 2011

Mustafa Kemal Ataturk, dimensiunile unui mit !

       Legea numarul 5816 din 25 iulie 1951 stipuleaza ca "oricine ar insulta public sau ar intina memoria lui Ataturk va fi incarcerat primind o pedeapsa cuprinsa intre 1 si 3 ani ."

Mustafa Kemal Ataturk fondatorul Turciei moderne
        Asadar un mit protejat  legal ? Indraznim sa credem ca pentru marea majoritate a locuitorilor de astazi ai Republicii Turcia  respectul si pretuirea pantru cel care a fost arhitectul turciei moderne nu au nicio legatura cu frica de pedeapsa .....Meritele lui Mustafa Kemal sunt incontestabile si amprenta pe care personalitatea si politica sa si le-au pus asupra tarii careia i-a fost primul presedinte intre anii 1923 si 1938 ramane de nesters chiar astazi la 130 de ani de la nastere.



Pe frontul din Libia in luptele purtate cu armata italiana (1912)


Iata o sinteza a principalelor reforme :

     -Abolirea Califatului în martie 1924 ,
     -Inlocuirea  legii musulmane (Sharía) de codul civil elveţian, codul penal italian şi codul comercial german.
     - Egalitatea femeilor a fost încurajată de căsătoria lui Mustafa Kemal cu o femeie educată în Vest, Latife Hanim, în 1923 (au divorţat în 1925 ) În decembrie 1934 femeilor li s-a dat voie să voteze pentru membri din parlament şi să deţină locuri în parlament.
      - A interzis portul fesului considerat element de continuitate cu vechea oranduire. 

      -  A înlocuit ,1n 1928 ,alfabetul arab, cu care limba turcă fusese scrisă de secole, cu alfabetul latin .
       - Interdicţia musulmană împotriva alcoolului a fost ridicată (Mustafa Kemal insusi nu dispretuia deloc bautura)
       - In 1934 o lege i-a forţat pe turci să-şi adopte nume de familie în stil vestic,ocazie cu care parlamentul i-a conferit supranumele de Ataturk .



        Fara indoiala istoria acestei perioade este extrem de complicata . razboiul civil dar mai ales masacrarea armenilor sunt subiecte sensibile care trezesc si astazi puternice reactii.           
        Suntem convinsi insa ca adevarul trebuie restabilit astfel incat umbrele trecutului sa nu intunece prezentul altor generatii....
         Asadar despre Mustafa Kemal Ataturk si despre kemalism intr-o emisiune al carei invitat este dr. Ionut Cojocaru ,un tanar cercetator, bun cunoscator al istoriei moderne a Turciei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu