marți, 21 septembrie 2010

"Istorie si politica in Romania comunista " - o recenta aparitie editoriala semnata: Apostol Stan

O emisiune despre timpuri vechi si  ...nu tocmai, despre mituri create de propaganda ,despre manipulati si manipulatori....

Autorul cartii, Apostol Stan, si mai tanarul sau coleg Cristian Vasile, vorbesc astazi despre ieri.                                                

În colecția coordonată de Adrian Cioroianu la Curtea veche, a apărut volumul de memorii ale lui Apostol Stan.

Cartea “se vrea o reflectare a unei interdependențe și interpenetrări a istoriei cu politica pe parcursul unei jumătăți de secol. Ea reprezintă și o istorie politică a unei Românii interconectate cu lumea comunistă și cu Occidentul democrat-liberal. Pe de altă parte, ea constituie un studiu de caz, al Institutului de Istorie N.Iorga al Academiei ROmâne, cel mai important centru istoriografic din țară, căruia i se dicta cum trebuia oglindit trecutul nostru, de la începuturile Evului Mediu, traversând epoca regenerării naționale și a unității statale realizate în 1918, prin făurirea României Mari, și ajungând până în anii celor două războaie mondiale și ai instaurării comunismului (epoca contemporană). Autorul… urmărește relația dintre politică și istorie în diferitele faze ale comunismului. În acest sens, el dezvăluie procesul de scriere și rescriere a istoriei, determinat de și trecut prin numeroase meandre politice sinuoase. El descrie, de asemenea, modalitatea în care aceeași istorie deformată era larg difuzată prin școli, universități și mass-media în scop propagandistic, ca o formă de modelare a mentalului colectiv, mai importantă decât ideologia”.

http://cristianpreda.ro

Un comentariu:

  1. Domnul Stan Apostol este atat de lipsit de obiectivism incat parerile domniei sale ar trebui sa le pastreze pentru dansul. ”Judecatile de valoare” pe care le emite in ceea ce scrie nu sunt de interes, deci ar trebui sa se opreasca de la a mai scrie.

    RăspundețiȘtergere