marți, 4 iunie 2013

Sase decenii de la moartea lui Stalin (Omul de otel )


            La 5 martie 1953, la ora 21.50, murea la Kuntevo, o vila din apropierea Moscovei, poate cel mai temut om al secolului XX, cel care, cu certitudine a detinut cea mai mare putere,cel care si-a luat dreptul de a decide si a decis
 de unul singur viata sau moartea altora dupa bunul sau plac, Iosif Visarionovici Djugasvili - Stalin (Omul de otel). Lasa in urma milioane de victime, fusese aproape parasit de colaboratorii sai cei mai apropiati, cei ce reusisera sa scape cu viata dupa nenumaratele epurari si asasinate (la care multi fusesera complici) si care se simteau  permanent amenintati de firea sa cruda, banuitoare si capricioasa.
            Disparitia sa a provocat insa si multa emotie, durere, incertitudine, confuzie. Sute de mii de cetateni sovietici doreau sa-i aduca un ultim omagiu.  
           Mai mult de patru sute de persoane au pierit calcate in picioare incercand sa patrunda in fastuoasa Sala  a Coloanelor din Casa Sindicatelor, unde era depus.Moscova era luata cu asalt de multimea indureratilor sinceri sau de circumstanta.
       Iata si figurile indurerate ale conducatorilor Romaniei comuniste care isi luau un ultin ramas bun de la un stapan pentru prima data inofensiv.         
       Pentru multi insa despartirea de "genialul conducator" era o mare bucurie si in acelasi timp o reanimare a sperantei. In multe dintre memoriile celor ce erau detinuti la Canal apare momentul de bucurie prilejuit de vederea portretului indoliat al dictatorului.....eliberarea parea mai aproape. Din pacate nu au fost decat iluzii.
            Semnificatiile erau extrem de diverse si depindeau de personalitatea fiecaruia. Imi amintesc ca intr-un interviu realizat cu celebrul dizident Vladimir Bukovski, acesta spunea ca pentru el moartea lui Stalin a insemnat un moment de rascruce. Copil fiind si-a dat seama ca lumea merge inainte si fara "tatucul" de la Kremlin. A fost,pentru el, prima fisura in armatura propagandei comuniste...
           Se va fi bucurat cu siguranta si poporul lucuitor al Gulag-ului, rudele celor incarcerati sau urmasii celor asasinati.Chiar si tovarasii de munca si lupta ai "marelui carmaci" vor fi avut un sentiment de usurare ca sa nu mai vorbim de conducatorii tarilor din "lagarul socialist".


"Ce este Stalin, un mare om de stat, un "geniu diabolic", o victima a dogmei sau un maniacsi un criminal care a pus mana pe putere? Ce ainsemnat pentru el ideologia marxista, la ce i-au servit ideile ei? Ce credea el despre propria opera, ce credea despre sine si despre locul sau in istorie? aceste sunt doar o parte dintre intrebarile pe care le ridica personalitatea sa. Le scot in evidenta atat din cauza ca ele dunt atingatoare de soarta lumiicontemporane, mai cu seama a lumii comuniste cat si din cauza semnificatiei lor mai largi, as zice atemporale."
                                                                                Milovan Djilas
             Vom incerca sa raspunde in emisiunea de astazi la cateva dintre aceste intrebari. Invitatul emisiunii, domniul dr. Cosmin Popa, cecetator la Institutul "Nicolae Iorga" al Academiei Romane este un excelent cunoscator al epocii comuniste cu deosebire a istoriei comunismului sovietic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu