Cu multi ani in urma ziua de 26 ianuarie nu era o zi obisnuita......Un zbucium cuprindea nomenclatura de partid si de stat care cu saptamani inainte "actiona" astfel ca macar un freamat sa patrunda in orice casa de roman. Se apropia Ziua Tovarasului.
Nici o hiperbola nu era nelalocul ei.....Asadar : Titan, Demiurg, Ctitor, Ganditor,Geniu, Erou intre eroi, Om intre oameni, Mare carmaci, Carpat ! si cate si mai cate.
Pictorii ii dedicau tablouri in care aparea drept continuatorul firesc al traditiei
marilor voievozi ( care erau figurati, fireste, mai mici si mai estompati ) cat despre ceilalti activisti de partid, oricat ar fi fost ei de importanti, se vede ca nu prea meritau sa apara alaturi de conducator... Onoarea o avea doar tovarasa si eventuali anonimi si decorativi oameni ai muncii care formau insa doar un decor adecvat. Chiar daca nu erau prea marcati de sarbatoare si nici convinsi ca traieasc in cei mai minunati ani ai existentei omenesti in spatiul carpato- danubiano- pontic de la fondarea statului dac centralizat de ctre Burebista, multi oameni obisnuiti aflau din presa ce cadori primise Ceausescu din partea lor ( prin intreprindere ).
Festivismul de opereta sau festivitatile nu puteau ascunde realitatea, de exemplu cozile la alimente......
Astazi doar cativa nostalgi se mai aduna la Cimitirul Ghencea pentru a aprinde o lumanare la mormantul celui care a avut, pentru multa vreme o putere aproape absoluta asupra Romaniei ....
Ceausescu si epoca sa se estompeaza incet incet in trecut iar pacatele dar si infaptuirile sale raman sa fie de competenta istoriei si istoricilor. Acesta este si scopul pe care si-l propune emisiunea de astazi, acela de a vorbi despre un trecut care inca ne domina pe multi dintre noi, cu obiectivitate si sinceritate. Invitata emisiunii este doamna prof.univ. dr. Lavinia Betea, specializata in istorie contemporana, o excelenta cunoscatoere a epocii comuniste si a liderilor ei. Domnia sa este autoarea a numeroase carti de interviuri cu fosti demnitari comunisti, a unor carti despre Nicolae Ceausescu in care isi foloseste cunostintele de psihologie sociala si politica.
Sunt multe intrebari la care istoricii trebuie sa raspunda inclusiv la aceea pe care de dincolo pare sa ne-o puna chiar Tovarasul... Pentru cele rele sun doar eu singurul vinovat ? Dar pentru cele bune, am completa noi, are doar el meritele .......
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu