Istoria nu se scrie urmand impulsuri emotionale ... desi de multe ori chiar asa s-a intimplat.Marele capitol al "istoriei romantice" la noi inceput poate de Nicolae Balcescu este doar una dintre ilustrari . Si chiar daca nu distingem " ura si razbunare" ,un anume subiectivism transpare mai mereu chiar si din paginile celor mai apreciati istorici. Indiferent insa cum a fost scrisa istoria este citita cu emotie,cu emotie si participare , chiar daca infatiseaza tablouri ale caror culori s-au estompat in contact cu trecerea secolelor ...Ne vom indigna in veac citind povestea mortii lui Mihai , a lui Brancoveanu sau a lui Tudor ,pentru a da doar cateva exemple . Indignare sporita de dimensiunea eroilor dar si de prezenta ....TRADARII.
Spre deosebire de istorie si chiar de istorici ,noi pasionatii de trecut avem inclinatia .as spune chiar dreptul sa judecam si de ce nu sa exprimam ,in cercul nostru ,opinii chiar foarte critice. Ar trbui insa ,in opinia mea ,ca mai intai sa ne informam cat mai corect si apoi sa incercam sa judecam cu mintea unui contemporan ,al unui traitor al epocii respective.E greu ?
Sa lasam insa introducerile ,de cele mai multeori redundante ,pentru a ajunge la " cestiune": " Tradare si tradatori". Voi mai spune doar ca semificatia cuvintelor este ,de multeori ,functie de tara...tradatorii din spatele unei granite fiind ,nu odata ,eroi dincolo de ea !
Vom vorbi in emisiunea de astazi despre situatia politica si diplomatica a Romaniei in preajma si pe parcursul desfasurarii celui de al doilea razboi mondial. Fara a neglija aspectele esentiale ale politicii romanesti vom starui insa in prezentarea optiunilor Marilor Puteri in tratarea relatiilor cu Rpomania si in configurarea viitorului sau postbelic. In opinia noastra aceste optiuni au fost decisive ,orice demers romnesc avand o importanta practica extrem de redusa . Tocmai de aceea consideram ca impartirea principalilor protagonisti ai vietii politice romanesti din acea vreme in patrioti si tradatori este o intrprindere extrem de greu de justificat . Raman desigur eventualele crime care apasa biografii si pe care trecere tmpului nu le sterge ,dar asta este o alta tema de discutie.
Invitatul emisiunii, dl.prof.univ.dr. Mihai Retegan, este un excelent cunoscator al epocii ,deopotriva al scenei si al culiselor. Iata doar un exemplu :
" Avantajele pe termen scurt ale cooperarii cu Maniu ( adica sabotaje, dezagregarea armatei si altele) sunt prea mici si prea problematice pentru a justifica dezavantajele pe termen lung ale implicarii noastre anticipate in ceea ce priveste viitorul politic si teritorial al Romaniei "
Sir Alexander Cadogan
31 decembrie 1942
Marile Puteri si-au urmat, ca de obicei, interesele fara a tine cont, tot ca de obicei, de drama popoarelor mici ....politica si morala nu fac deobicei casa buna. Cecetarea arhivelor ne ofera mereu argumente noi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu